Організація роботи із внутрішньо переміщеними особами Лебединської міської територіальної громади

Питання щодо організації роботи із внутрішньо переміщеними особами Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуте учасниками апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючої обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За словами начальника управління праці та соціального захисту населення Валентини ГУБСЬКОЇ, робота із внутрішньо переміщеними особами, які перемістилися із зони бойових дій та окупованих територій до Лебединської міської територіальної громади знаходиться під постійним контролем Лебединської міської ради.

Станом на 01.07.2024 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради перебуває 3447 внутрішньо переміщених осіб, з них 236 осіб з інвалідністю, 810 осіб пенсійного віку, 891 дитина віком до 18 років.

З січня 2024 року до Лебединської громади перемістилося 679 внутрішньо переміщених осіб. Це особи із Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей. Станом на 01.03.2024 року допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам отримували 1120 сімей. В зв’язку зі змінами в законодавстві, з березня 2024 року кількість отримувачів допомоги на проживання зменшилась, і на 01.07.2024 року становить 734 сім’ї.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради постійно надають консультації з питань взяття на облік внутрішньо переміщених осіб та призначення допомоги на проживання.

З початку повномасштабного вторгнення управлінням праці та соціального захисту населення проводилась багаторазова видача продуктових та санітарно-гігієнічних наборів для осіб, які проживають на території громади та перебувають на обліку, як внутрішньо переміщені особи. Гуманітарна та благодійна допомога надавалась такими благодійними фондами та громадськими організаціями:

–        Обласний гуманітарний штаб;

–        благодійний фонд «Рокада»;

–        Всесвітня Продовольча Програма ООН (ВПП);

–        фонд Рената Ахметова;

–        Товариство Червоного Хреста України;

–        Громадська організація «Клуб рибалок України»;

–        Громадська організація «Плурітон»;

–        Благодійний фонд «Карітас».

У березні та квітні 2024 року внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з 5-ти кілометрової небезпечної зони Сумської області та особам, чиї домівки пошкоджені внаслідок воєнних дій, Міжнародною організацією з Міграції видавалися набори у вигляді гуманітарних товарів по типу матраців, ковдр, подушок, посуду.

18 травня та 15 червня 2024 року за попередньою домовленістю із Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» для внутрішньо переміщених осіб, що мають складні життєві обставини та проживають у громаді проводилася реєстрація на отримання грошової допомоги.

Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) 6 внутрішньо переміщеним особам надається соціальна послуга догляду вдома. У співпраці з Обласним гуманітарним штабом, територіальним центром здійснена видача продовольчих та непродовольчих наборів для 175 внутрішньо переміщених осіб.

На обліку в Лебединському управлінні Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості перебуває 35 внутрішньо переміщених осіб, працевлаштовано за направленням центру зайнятості 9 осіб.

КНП «Лебединська лікарня імені лікаря. К.О. Зільберника» здійснює моніторинг стану забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб у сфері медичного обслуговування. Кількість ВПО, які отримали медичні послуги – 1201 особа, в т.ч. кількість ВПО, які отримали медичні послуги в первинній ланці 295 осіб, у вторинній ланці 906 осіб.

Лебединська міська територіальна громада є приймаючою громадою. Тому, органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень забезпечують надання інформації внутрішньо переміщеним особам про можливі місця і умови для їх тимчасового проживання. Також старостами старостинських округів надається інформація про наявні вільні житлові приміщення, придатні для проживання.

Останнім часом збільшилась кількість внутрішньо переміщених осіб із прикордонних громад Сумської області. З допомогою волонтерів Благодійного фонду «Час» мешканці цих громад змогли безпечно переміститися до Лебединської громади. Зокрема, такі особи одразу розміщуються у тимчасових пунктах перебування, які знаходяться в старостинських округах (Підопригорівський, Павленківський, Штепівський) та забезпечуються всім необхідним для тимчасового проживання. Це продукти харчування, постільна білизна, санітарно-гігієнічні товари, меблі, будівельні матеріали, дрова та посуд. А в подальшому старости старостинських округів, разом з міською радою сприяють в пошуку та облаштуванню житлових приміщень для постійного проживання внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01.07.2024 облаштовано 7 будинків, в яких проживає 28 осіб з числа ВПО з прикордонних громад.

За інформацією управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Лебединської міської ради соціальне житло на балансі не обліковується, тому внутрішньо переміщені особи розміщуються у приватних будинках або проживають у родичів чи знайомих.

Станом на 01.07.2024 на території Лебединської міської територіальної громади у сільській місцевості наявні близько 30 житлових будинків, які можна запропонувати сім’ям з числа внутрішньо переміщених осіб.

Між Лебединською міською радою та благодійним фонду “Рокада” підписаний меморандум про співпрацю громади та Фонду щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб. Наразі співпраця направлена на реалізацію проекту від благодійного фонду “Рокада” щодо надання будівельних матеріалів для ремонту житлових приміщень в яких проживають внутрішньо переміщені особи в Штепівському, Павленківському, Підопригорівському старостинських округах. Зокрема, вже передбачено надання будівельних матеріалів для ремонту двох квартир в с. Павленкове.

Незважаючи на те, що Сумська область є прикордонною, на вибір нового місця проживання впливають такі фактори, як родинні та особисті зв’язки осіб, які переміщувалися із зони ведення активних бойових дій чи окупованих територій.

Кількість домогосподарств, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб та скористалися соціальною програмою «Прихисток» станом на 01.07.2024 становить 93 домогосподарства, в яких розміщено 181 внутрішньо переміщена особа. Нараховано компенсації за січень-червень 2024 року власникам домогосподарств за розміщення внутрішньо переміщених осіб на суму 457.4 тис.грн.

За перше півріччя 2024 року за кошти обласного бюджету було оздоровлено 4 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб.

Розпорядженням Лебединського міського голови від 20.10.2023 № 164- ОД створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, затверджений її персональний склад та положення.

Основними завданнями Ради є: сприяння забезпеченню і захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб з питань соціального захисту, психосоціальної, медичної та правової допомоги; сприяння діяльності виконавчого комітету Лебединської міської ради у розвитку ефективних механізмів адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб; сприяння в застосуванні принципів тендерної рівності у процесі реалізації політики на місцевому рівні для розвитку соціальної згуртованості, зменшення напруги та ризиків виникнення конфліктів в Лебединській міській територіальній громаді відносно внутрішньо переміщених осіб.

Станом 01.07.2024 відбулося три засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб, на яких розглядалися такі питання: надання послуг внутрішньо переміщеним особам Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості, надання послуг внутрішньо переміщеним особам жіночим центром працевлаштування в м. Лебедин, стосовно отримання медичних послуг внутрішньо переміщеними особами на території Лебединської міської територіальної громади, стосовно забезпечення гуманітарною допомогою внутрішньо переміщених осіб та інші.

Зусиллями жінок мобілізаторок громадської організації «Жінки Лебединщини», які крім того є внутрішньо переміщеними особами, та Лебединською міською радою за підтримки Українського Жіночого Фонду в межах програми «Розбудова мирного, демократичного та тендерно рівноправного суспільства в Україні – фаза II» у партнерстві зі структурою ООН Жінки в Україні за фінансової підтримки уряду Норвегії на виконання плану дій щодо виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року на території Лебединської міської територіальної громади, стало можливим реалізувати проекти, а саме:

–   «Діти наше майбутнє» – облаштування сенсорної кімнати в «Лебединському навчальному реабілітаційному центрі» мста Лебедин, де навчаються діти з обмеженими можливостями;

–  «Здоров’я жінки» – облаштування гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу в селі Будилка;

–   «Швейна майстерня: посилюємо економічну стійкість жінок» шляхом облаштування швейної майстерні у селі Московський Бобрик.

Поділитися