Нові можливості для бізнесу щодо фінансування інвестиційних проектів

У ході Конференції відновлення України у Берліні Європейський Союз підписав перші гарантійні угоди на суму 1,4 млрд євро в рамках інвестиційного компонента програми Ukraine Facility. Нові інструменти фокусуються на покритті потреб української економіки, фінансуванні інфраструктури, муніципального розвитку, відновленні енергетичної системи, підтримці приватного сектору, зокрема МСП та постраждалих від війни груп населення.

Фінансова підтримка представлена 3 інструментами: надання гарантій для проєктів з недостатньою заставою при кредитуванні – 990 млн євро, змішаний механізм кредитів і грантів для здешевлення капіталу для бізнесу – 357 млн євро, технічна допомога для надання консультацій бізнесу щодо підготовки заявок, доопрацювання проєктів – 48 млн євро (додається).

Програма доступна для державного та приватного сектору, які працюють у галузях енергетики, транспорту, ІТ, промисловості, агропродовольчому секторі. Діятимуть і окремі адаптивні програми для малих та середніх підприємств.

Міністерство економіки України за підтримки Київської Школи Економіки здійснює збір інвестиційних проєктів у ключових сферах економіки з метою виявлення найбільш пропрацьованих та перспективних проєктів для можливого їх представлення на міжнародних конференціях з питань відновлення України широкому колу міжнародних партнерів: потенційним інвесторам, міжнародним фінансовим організаціям, комерційним банкам та міжнародним компаніям.

Інвестиційні проєкти подаються шляхом заповнення форми за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfS9WnHFnn4WwTgSEF1Bor4lpVf6yc-VuZuY81rMvpKIBFW3A/viewform .

Також, у серпні розпочинається конкурс ідей в рамках програми DeveloPPP, орієнтованої на компанії, які хочуть інвестувати в країни, що розвиваються чи такі, що перебувають у стадії становлення, і розширювати свою операційну діяльність на місцевому рівні.

Передумовою фінансування є достатні фінансові ресурси та кадровий потенціал, які відповідають ідеї проєкту. Для цього компанія повинна мати:

не менше восьми працівників;

річний оборот не менше 800 000 євро;

принаймні два аудовані річні фінансові звіти;

позитивний чистий прибуток, а також достатній власний капітал і ліквідність для забезпечення внеску компанії.

У рамках програми відповідні проєкти отримують технічну та фінансову підтримку до 2 млн євро. Передумовою для отримання фінансування є довгострокова зацікавленість бізнесу в країні та переваги сталого розвитку для місцевого населення, зокрема:

покращення екологічних та соціальних стандартів у ланцюгах поставок;

створення робочих місць та покращення умов праці;

сприяння жінкам і маргіналізованим групам у кар’єрі та підприємництві;

заходи, які сприяють пом’якшенню зміни клімату або адаптації до наслідків зміни клімату;

заходи щодо захисту природного середовища, наприклад, за допомогою екологічних методів вирощування, економії води у виробничих процесах та переробки відходів;

забезпечення доступу до медичних послуг. Конкурс ідей develoPPP Classic проводиться двічі на рік і відкритий протягом шести тижнів до дат закриття 31 березня та 30 вересня. Конкурс нових ідей починається з 15 серпня, заявки надсилаються через платформу додатків develoPPP (https://oap.developpp.de/ ).

Поділитися