Обережно, амброзія

Під час літнього періоду першочергово постає вирішення питання боротьби з карантинними бур’янами, оскільки вони завдають значної шкоди природному середовищу та здоров’ю людей. Звісно, серед них перше місце посідає амброзія полинолиста. Це одна із найнебезпечніших та найвитриваліших рослин нашого регіону.

Починається сезон, який для певної частини людей є справжнім пеклом – період цвітіння амброзії.

Цей бур’ян засмічує все – поля, парки, городи, придорожні ділянки, витісняючи звідти все. Але особливо полюбляє смітники та пустирі. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, при великому забур’янені культурні рослини гинуть. Амброзія полинолиста відзначається великою біологічною активністю, вона здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а і дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі. Спостерігаючи за амброзією, можна сказати, що вона справжній “зелений агресор”, успішно витісняє злаки, подорожник, ромашку, череду та рослини, які прикрашають ландшафт. Одна рослина може давати 30-40 тис. насінин, які здатні проростати впродовж 40 років. І саме цей пилок – один із найсильніших алергенів, від якого страждає величезна кількість людей.

На території Лебединської територіальної громади, карантинний режим по амброзії полинолистій запроваджено в 24 населених пунктах на площі 66,8 га. 

Для запобігання розповсюдженню амброзії полинолистої необхідно проводити своєчасне її виявлення з подальшим знищенням. Оскільки карантинний бур’ян розмножується тільки насінням, слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з цим шкідливим організмом.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.

Нехтування та зволікання у цій справі кожного громадянина, може завдати непоправної шкоди для усього суспільства. Тільки спільними зусиллями з проблемою забур’яненості можна успішно справитись. Знищення амброзії збереже як фізичне здоров’я людей, так і чистоту довкілля!

Головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися