Запобігання та протидія шахрайству, іншим зловживанням у сфері благодійної діяльності, волонтерської діяльності, надання послуг та пільг у цій сфері


Багато людей вважають, що благодійні фонди та волонтерські організації – це непотрібні посередники, а допомагати потрібно адресно, і це набагато ефективніше. Втім, практика показує, що якщо допомагати близькому і ефективніше, то комусь незнайомому – навпаки.

Благодійні фонди не просто збирають гроші. У своїй галузі вони стають професіоналами з надання допомоги. Вони точно знають, що потрібно їхнім підопічним, де це взяти і як швидко доставити; можуть оцінити, чи справжній рахунок виставлений, організувати консультацію у потрібного фахівця або захід зі збору коштів.
Важливо й інше. Фонди об’єднують невеликі посильні пожертви у великі суми. Те, що не під силу одній людині, стає можливим, коли зусилля людей об’єднуються. У всьому світі основа благодійності – це невеликі, але регулярні суми від небагатих людей.

Головні відмінності благодійних фондів від людей на вулиці зі скриньками – це прозорість звітування та комплексна робота згідно зі своїм напрямком діяльності.

Це наявність експертів, які точно знають де знайти надійного постачальника ліків і необхідних речей, можуть поширювати інформацію в ЗМІ, залучати інших громадян до благодійності, надають юридичну та психологічну допомогу своїм підопічним. І що не менш важливо – фонди співпрацюють з бізнесом і стають каталізатором змін у суспільстві та законодавстві, змушують уряд реагувати на поточні проблеми.

Як перевірити благодійний фонд

  1. Благодійні фонди не збирають гроші на вулиці
    Зазвичай для цього організовують різноманітні заходи: благодійні концерти, акції, аукціони, ярмарки, фестивалі, а гостей заздалегідь попереджають про збір коштів на сайті та у соціальних мережах. Якщо у вас просять гроші на вулиці, навряд чи вийде стовідсотково впевнитися, що це не шахраї.
  2. Перевірте сайт і соцмережі
    Перевірте інформацію про його засновників та волонтерів. Якщо такої інформації немає, спробуйте самі її дізнатися. Знайдіть контакти організації та зателефонуйте. Не соромтеся питати усе, що вас цікавить – про мету проєкту, про звітність, документи, фотографії тощо. Справжні благодійники зможуть надати всю потрібну інформацію, тоді як шахраї, скоріше за все, кинуть слухавку і заблокують вас.
    До того ж проаналізуйте якість комунікації благодійників з вами, тобто донором. Зазвичай, активні фонди регулярно оновлюють пости у соцмережах, публікують фото і відео, оголошують результати збору коштів та інформацію про нові акції, відповідають на питання користувачів тощо. Це показує, що організація намагається зацікавити потенційних донорів, постійно звітує перед ними та намагається зробити їх досвід благодійництва максимально зручним.
  3. Фонди мають публікувати фінансові звіти про роботу
    Звітувати, на що були витрачені зібрані гроші, – це один з головних обов’язків благодійних організації перед своїми донорами. Справжній благодійний фонд регулярно звітує про свою діяльність. Звіти мають виходити на сайті з чіткою періодичністю (раз на місяць, раз на квартал, раз на рік), а також бути зрозумілими читачеві: хто, куди і скільки грошей спрямував на допомогу, скільки грошей було витрачено на власні витрати. Прозорість є одним із гарантів порядності.
  4. Зайдіть на сайт Мін’юсту
    Введіть назву фонду або код ЄДРПОУ, щоб отримати інформацію про організаційно-правову форму, імена засновників, місце реєстрації та інше.
    Дізнайтесь, який статус організації, якій ви хочете довірити свої гроші. Згідно із законом України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” благодійні фонди (БФ) можуть витрачати не більше 20% доходу на адміністративні витрати: оренду приміщення, комунальні послуги, зарплати тощо. Тоді як громадські організації (ГО) таких обмежень не мають.
  5. Ознаки, які вказують на можливе шахрайство
    Достатньо дотримуватися кількох простих правил. По-перше, не відправляйте гроші незнайомцям, які збирають їх у соцмережах (особливо, якщо рахунок зареєстровано на фізичну особу). Часто так роблять саме шахраї. Це стосується і пожертвувань в метро, на вулиці, у громадському транспорті.


Шахраї паразитують на людському бажанні допомогти і на людському недоліку – ліні, яка заважає розібратися в ситуації, перш ніж віддавати свої гроші невідомій людині задля благих намірів. Емоції вас підштовхують допомогти, але важливо користуватися раціональним мисленням.
Шахрайські збори відрізняються підвищеною грою на людських емоціях (тому найчастіше збирають гроші на “допомогу” смертельно хворим дітям), моральним шантажем і настирливими нагадуваннями про себе. Також шахраї часто просувають пафосні проєкти з гучними назвами, неконкретними цілями та методами їх досягнення.

Поділитися