Профілактика нещасних випадків на виробництві – важлива складова частина системи охорони праці

Оскільки, з набуттям чинності оновленої редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України, з початку 2023 року уповноважений орган управління та його територіальні органи здійснюють заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров’ю працівників, спричиненою умовами праці.

Основним завданням профілактики нещасних випадків на виробництві є інформаційна та методична підтримка при розробці роботодавцями заходів, направлених на поліпшення умов праці, зниження рівня травматизму, притаманних конкретному виробництву, а також поширення позитивного досвіду щодо створення здорових і безпечних умов праці.

         Профілактика нещасних випадків на виробництві – це важлива складова частина системи охорони праці. Ось деякі ключові кроки, які роботодавці повинні вжити для запобігання нещасним випадкам на виробництві:

1. Навчання та підготовка працівників:

– Проведення навчання з питань охорони праці та безпеки на робочому місці для всіх співробітників

– Забезпечення інструктажу з використання обладнання та засобів індивідуального захисту.

2. Оцінка ризиків та управління ними:

– Проведення аналізу ризиків на робочому місці для визначення потенційних небезпек.

– Розробка та впровадження заходів з мінімізації ризиків.

3. Створення безпечних робочих умов:

– Підтримання відповідних стандартів безпеки та гігієни на робочому місці.

– Забезпечення регулярного технічного обслуговування обладнання та машин.

4. Система внутрішнього контролю та нагляду:

– Впровадження системи контролю за виконанням правил безпеки на робочому місці.

– Проведення внутрішніх аудитів та оцінка ефективності системи безпеки.

5. Підвищення свідомості та відповідальності:

– Залучення працівників до участі у підтримці безпеки на робочому місці.

– Стимулювання звітності про потенційні небезпеки та інциденти.

6. Постійне вдосконалення системи безпеки:

– Аналіз нещасних випадків та уроки, які можна з них винести.

– Впровадження змін у систему охорони праці для підвищення ефективності профілактики нещасних випадків та професійних захворювань  на виробництві

Працівник, в свою чергу, зобов’язаний:

  • знати і виконувати вимоги інструкцій з охорони праці та інших нормативно правових актів з охорони праці, які стосуються його роботи, в тому числі правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва;
  • користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
  • проходити в установленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди;
  • дбати про особисту безпеку і здоров’я та про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;
  • негайно повідомляти про нещасний випадок безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці або іншій уповноваженій особі.

Ці заходи допоможуть створити безпечне робоче середовище, знизити ризик виникнення нещасних випадків та підвищити загальний рівень безпеки на виробництві. Запобігання нещасним випадкам – це спільна відповідальність керівництва, співробітників та всієї команди робочого колективу.

В 2023 році третину нещасних випадків в Сумській області спричинили порушення трудової і виробничої дисципліни, тому роботодавець повинен забезпечити суворе дотримання працівниками вимог виробничої та трудової дисципліни, за необхідності, використовувати заходи матеріального та адміністративного впливу до порушників трудової та виробничої дисципліни.

Необхідно проводити відповідну роботу для виховання у працюючих психології безпечної праці, щоб вони оцінювали кожний крок і кожну дію з точки зору її безпечного виконання. Якщо сам працівник буде усвідомлювати, що нехтування власною безпекою будь-якої миті може обернутися каліцтвом, або смертю, тоді й нещасних випадків на виробництві буде менше.

         Роботодавець повинен забезпечувати належний захист трудових прав працівників, що є важливим механізмом запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, адже на роботі людина проводить більше половини свого життя. 

            Крім того, звертаємо увагу на те, що проблеми незадекларованої праці, не тільки приводять до неможливості отримання потерпілим соціальних виплат, а і наносять невиправної шкоди економіці країни, а в умовах повномасштабної війни шкодять обороноздатності України.

Світлана СКОРОДЄД, головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області

Поділитися