Про стан реалізації на території Лебединської міської територіальної громади державної політики з питань соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, що опинились в складних життєвих обставинах

Питання щодо стану реалізації на території Лебединської міської територіальної громади державної політики з питань соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  дітей, що опинились в складних життєвих обставинах детально розглянули під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани Горошко.

За інформацією начальника служби у справах дітей Лебединської міської ради Світлани Древаль, у своїй роботі служба керується Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», Сімейним кодексом України, Цивільним кодексом України, постановами Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 01.06.2020 №585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах», від 08.10.2008 року № 905 «Про затвердження порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», від 26.04.2002 № 564 «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу», № 565 «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю» та ін.

Так, на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 92 дитини, з них дітей-сиріт – 17, дітей, позбавлених батьківського піклування – 75.

У сім’ях опікунів/піклувальників виховується 36 дітей, в прийомних сім’ях 22 дитині, в дитячих будинках сімейного типу – 16 дітей, 11 дітей виховуються в державних дитячих закладах, з них: 5 дітей у державних навчальних закладах;

2 дітей в КУ «Богодухівський будинок-інтернат» для дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком до 35 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами які за станом здоров’я потребують стороннього догляду (евакуйовані до Знам’янського дитячого будинку-інтернат ІІ-ІІІ-ІV профілю), 2 дітей, на підставі висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, влаштовані до комунального закладу Сумської обласної ради – Штепівський навчально-реабілітаційний центр, пісня закінчення перебування в якому один з дітей продовжить навчання в ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище», іншому буде продовжено термін перебування в закладі на 1 рік. 1 дитина влаштована до КЗ СОР «Конотопська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-II ступенів» (евакуйований Республіка Італія, м. Есте, провінція Падуа), 1 дитина перебуває в Комунальному закладі Сумської обласної ради – Хоружівський центр соціально-психологічної реабілітації  дітей області. Після закінчення перебування буде вирішуватись питання про повернення в сім’ю опікуна або влаштування в інші сімейні форми.

2 дітей, які на початок року перебували в КНП Сумської обласної ради «Сумський обласний спеціалізований будинок дитини», влаштовані в сім’ї опікунів.

З початку року були взяті на первинний облік та набули статусу 9 дітей. З них влаштовані до сімейних форм: в сім’ї опікунів/піклувальників – 6 дітей, 2 дитини тимчасово влаштовані в сім’ю дядька.

Зняті з первинного обліку 6 дітей, з них 4 у зв’язку з досягненням повноліття, 2 дітей усиновлені громадянами України.

З метою реалізації права дітей на сімейне виховання в Лебединській міській територіальній громаді функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, в якому виховується 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 8 прийомних сімей, на вихованні знаходиться 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 5 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У квітні 2024 рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради № 132 створена нова прийомна сім’я, в якій виховується 1 дитина, а рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 17.04.2024 №116 влаштована ще 1 дитина.

Станом на сьогодні за межами нашої держави перебувають 3 сім’ї опікунів, в яких виховується 5 дітей.

Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, шляхом відвідування родини.

З початку 2024 службою у року справах дітей здійснено перевірки щодо умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в 15 сім’ях опікунів, піклувальників та в прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу.

На території Лебединської міської територіальної громади проживає 13 усиновлених дітей за умовами проживання та виховання яких здійснюється нагляд.

Службою у справах дітей вживаються заходи щодо захисту житла та майна посиротілих дітей. Створено та постійно оновлюється реєстр житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов перебуває 147 дітей-сиріт, дітей-позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них 11 діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування віком від 16 до 18 років.

З початку року службою було направлено 4 клопотання міському голові про постановку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на квартирний облік, які відповідно до законодавства набули таке право.

Службою у справах дітей забезпечено отримання дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування одноразової допомоги після досягнення 18-річного віку. У 2024 році отримають таку допомогу отримають 9 дітей.

Особливо гострим є питання забезпечення реалізації прав дітей на всебічний розвиток та виховання у сімейному оточенні, в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

Для організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, утворено міждисциплінарну команду. Міждисциплінарною командою сформовано та затверджено індивідуальні плани соціального захисту дітей, які опинилася у складних життєвих обставинах.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 74 дитини, що опинилися в складних життєвих обставинах.

За І півріччя службою у справах дітей, взято на облік, що опинились в складних життєвих обставинах 38 дітей, з них – 15 дітей, у зв’язку з домашнім насильством. Знято з обліку 47.

Спрямовуючи діяльність на запобігання ранньому соціальному сирітству та зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вдосконалення системи контролю за вихованням дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, служба у справах дітей разом із Лебединським міським центром соціальних служб, інспектором сектору ювенальної превенції відділення поліції №3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання під час відвідувань та проведення профілактичних рейдів.

Однією з ефективних форм роботи служби у справах дітей є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

У Лебединській міській  територіальній громаді функціонує 1 патронатна сім’я. З початку року в сім’ю патронатного вихователя влаштовано 4 дитини. З них: 1 дитина – повернута в рідну сім’ю. 3 дітей продовжують отримувати послугу в патронатній сім’ї.

З початку року службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено 9 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких було розглянуто 97 питань, що стосуються прав та законних інтересів дітей.

Основні питаннями які були винесені за розгляд комісії – неналежне виконання батьками свої батьківських обов’язків, надання дозволів на вчинення правочинів батьками стосовно майна, яке належить дітям на праві власності або праві користування, розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дітей, участі у їх вихованні, надання висновків щодо доцільності позбавлення батьківських прав, надання статусу дитини, що постраждала від воєнних дій та збройних конфліктів. За період з початку року прийнято 53 рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради, підготовлені службою у справах дітей.

Представники служби у справах дітей беруть участь у судових засіданнях з метою захисту прав та законних інтересів дітей, як представники органу опіки та піклування так і в якості третіх осіб.

Службою ведеться активна робота з надання статусу дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Так, рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради такий статус вже надано 2146 дітям.

За участю служби для дітей були проведені: вітання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з нагоди Дня захисту дітей. Службою у справах дітей організовано яскраву фотосесію для дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу та перебувають під опікою. Над фотоматеріалом для підопічних служби працювали вихованці «Медіастудії» Лебединського центру позашкільної освіти.

В умовах воєнного стану співробітники активно підвищують кваліфікацію шляхом участі у профільних онлайн-тренінгах та вебiнарах: «Конфлікти: від загроз до можливостей», «Базові медичні знання», «СНПК. Подолання стереотипних бар’єрів».

Поділитися