Про стан проведення земельних торгів (аукціонів) з продажу права оренди земельних ділянок

Питання щодо стану проведення земельних торгів (аукціонів) з продажу права оренди земельних ділянок Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючої обов’язки міського голови Ольги Зікєєвої.

За повідомленням начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяни Найди, земельні торги– це конкурентний спосіб продажу земельних ділянок або прав на них, що має безперечні переваги для територіальної громади, оскільки успішно проведені земельні торги – істотне збільшення надходжень до місцевого бюджету. Процедура організації та проведення електронних земельних торгів (аукціонів) прописана статтями 135-139 Земельного кодексу України та  постановою Кабінету  Міністрів України  від 22.09.2021 р. №1013 «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)».

Земельні аукціони відбуваються на електронному майданчику «Prozorro. Продажі».  Організатори та учасники торгів взаємодіють з системою виключно через електронні майданчики.  Земельні торги з продажу права оренди на земельні ділянки Лебединська міська рада, як організатор торгів, проводить на майданчику товариства з обмеженою відповідальністю «Українська універсальна біржа» відповідно до договору про організацію та проведення земельних торгів,  підписаному  29 жовтня 2021 року. Реєстрація  Лебединської міської ради , як організатора торгів,  з відкриттям особистого кабінету проводилась безкоштовно.

Земельні торги в електронній системі  «Prozorro» проводяться у режимі реального часу в мережі Інтернет. Аукціон проводиться за наявності не менше двох зареєстрованих учасників. В інших випадках аукціон визнається таким, що не відбувся. Так, із-за відсутності другого учасника, за звітний період не відбулись торги з продажу права оренди на 4 земельні ділянки. Повторні торги відбулися у поточному році.

Для проведення земельних торгів відділом земельних відносин виконавчого комітету за заявами потенційних учасників земельних торгів підготовлений перелік земельних ділянок, право користування яких планується продати у 2024 році на земельних торгах, який затвердженийрішенням 45 сесії  Лебединської міської ради восьмого скликання №1104 від 01.02.2024 року. У відповідності до поданих заяв та розробленої документації із землеустрою вносяться зміни до даного рішення. Станом на 1 червня поточного року перелік налічує 34 земельні ділянки.

Підготовка лоту до продажу проводиться організатором торгів. Для виготовлення відповідної землевпорядної документації на земельні ділянки проводиться конкурс з відбору виконавців робіт.  Після виготовлення документації із землеустрою, виконавцями робіт вносяться відомості про земельні ділянки до державного земельного кадастру. Землевпорядна документація затверджується рішенням пленарного засідання Лебединської міської ради. Опісля проводиться державна реєстрація права комунальної власності Лебединської міської територіальної громади. Після прийняття сесією рішення «Про умови продажу прав оренди на земельні ділянки…» в електронній системі «Prozorro. Продажі» формуються та оприлюднюються оголошення про проведення земельних торгів.

За період з липня минулого року по червень поточного року на майданчику «Prozorro» продажі було проведено 30 земельних торгів з продажу права оренди на земельні ділянки, площа яких склала 322,22 гектари. До бюджету громади надійшло 1 325 026 гривень орендної плати.

Такі результати ще раз підтверджують, що конкурентні способи продажу земельних ділянок або прав на них мають безперечні переваги.

Поділитися