4 червня Україна вшановує пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

У світі цей день відзначають як Міжнародний день невинних дітей – жертв агресії. Це дуже сумна дата за часів незалежності України. Станом на 1 червня 2021 року, коли Постановою Верховної Ради України було встановлено День вшанування пам’яті дітей, маленьких українців, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, загинуло щонайменше 240 дітей.

З 24 лютого 2022 року діти України знову страждають від нової хвилі військових злочинів та жорстокості, з якими на нашу землю прийшла армія росії. За час повномасштабної агресії росії проти Українського народу, лише за офіційними даними офісу Генерального прокурора, загинули 550 дітей та 1366 поранені. На жаль, фактичну кількість загиблих і поранених на сьогоднішній день неможливо встановити через активні бойові дії, бо, зрозуміло, що в офіційних даних не враховані діти, які загинули у Маріуполі, Лисичанську, Сєверодонецьку, Рубіжному та інших окупованих рашистами містах, селах та селищах.

За даними Сумської обласної прокуратури, з початку збройної агресії на Сумщині терористи вбили 13 дітей – 3 дівчинки та 10 хлопчиків:

7-річна Аліса (м. Охтирка)

5-річний Кирило (м. Суми)

10-річний Єгор (м. Суми)

15-річний Артем (м. Суми)

7-річний Вадим (м. Суми)

1-річний Єфрем (м. Лебедин)

13-річний Ярослав (м. Тростянець)

15-річний Максим (м. Тростянець)

15-річний Богдан (м. Білопілля)

4-річний Дмитро (м. Білопілля)

13-річна Софія (с. Угроїди)

16-річний Роман (с. Пожня)

7-річна Богдана (м. Середина-Буда).

Збройні сили України роблять все, щоб ця жахлива статистика не зростала та, щоб у дітей було спокійне майбутнє. Правоохоронні органи, ювенальні прокурори фіксують факти скоєння воєнних злочинів проти дітей та збирають доказову базу з метою подальшого притягнення до кримінальної відповідальності російських військових.

Кожен факт вбивств та поранень українських дітей, сексуального насилля над ними, їх депортації та примусового переміщення росією є свідченням геноциду українського народу через дітей та злочинів проти людяності. І ці злочини не повинні зійти з рук тим, хто їх коїть. Кожен буде притягнутий до відповідальності. Після перемоги України справедливість буде відновлено.

Не забудемо жодну жертву, не пробачимо ворогові, бережемо світлу пам’ять про кожну дитину.

Поділитися