Стан зрізки аварійних дерев на території Лебединської міської територіальної громади

Питання про стан зрізки аварійних дерев на території Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За повідомленням начальника управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Олексія ПАРФИЛА, робота зі зверненнями громадян щодо надання дозволу на видалення аварійних дерев в управлінні організована відповідно до постанови №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 р. зі змінами.

Для визначення аварійності дерев на території Лебединської міської територіальної громади існує постійно діюча комісія, створена відповідно до розпорядження міського голови № 44-ОД від 19.03.2021 «Про утворення постійно діючої комісії з обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, на території Лебединської міської територіальної громади та затвердження її складу» зі змінами до розпорядження № 163-ОД від 18.10.2023.

Процедура видалення зелених насаджень на території населених пунктів Лебединської міської територіальної громади проводиться у відповідності до вищезазначеної постанови.

Після надходження заяви секретар комісії надсилає запит до Державної екологічної інспекції в Сумській області щодо можливості їх участі в роботі комісії. Відповідно до постанови № 1045, Державна екологічна інспекція має право відмовитися від участі представників, у такому разі склад комісії затверджується без таких представників. Комісія у п’ятиденний строк визначає стан зелених насаджень, та складає акти обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

У разі відсутності представника Держекоінспекції у складі комісії, один примірник акта у триденний строк надсилається до Державної екологічної інспекції в Сумській області.

В п’ятиденний строк після складення актів, готується проект рішення про видалення зелених насаджень, в якому зазначається інформація про особу заявника, адресу розташування зелених насаджень, їх загальний опис (вид, вік, висота, діаметр стовбура, кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню, якісний стан).

Проект рішення передається на чергове засідання виконавчого комітету, для прийняття відповідного рішення.

Після прийняття рішення його витяги надається заявнику.

Протягом 2023 року до управління житлово-комунального господарства надійшло 141 звернення щодо видалення 620 дерев. З них: надано 127 дозволів на видалення 592 дерев та відмови на видалення 16 дерев у зв’язку з тим, що вони не належать до категорії «аварійне» і на 12 дерев – у зв’язку з розташуванням їх на території, що не є власністю Лебединської міської територіальної громади.

У січні-травні 2024 року до управління житлово-комунального господарства надійшло 38 звернень на видалення 112 дерев. З них надано 28 дозволів на видалення 86 дерев. Відмовлено у дозволі на зрізку 10 дерев у зв’язку з визнанням їх неаварійними, 12 – розташовані на території, що не є власністю Лебединської міської територіальної громади, на видалення 2 дерев дозвіл вже надавався раніше і одну заяву було продубльовано (в двох зверненнях йшлося про одне дерево).

Поділитися