Зустріч істориків-краєзнавців у Лебединському краєзнавчому музеї

28 травня у Лебединському краєзнавчому музеї відбулося засідання «круглого» столу до Всеукраїнського дня краєзнавсва. В роботі засіданні взяли участь: краєзнавці, історики Володимир Кравченко, Анатолій Клюс, поет, історик, краєзнавець Анатолій Удод, поет, прозаїк, журналіст, член Національної спілки письменників України Василь Пазинич.

У вступному слові Ігор Білоножко ознайомив присутніх з історією свята, розвитком краєзнавства на теренах України, внеском у краєзнавчі дослідження вчених, діячів культури, аматорів, небайдужих людей. Серед багатьох відомих вчених, Анатолій Удод відзначив вагомий внесок у відродження та розвиток краєзнавства в Україні академіка, Героя України, почесного громадянина міста Лебедин Тронька Петра Тимофійовича.

Василь Пазинич розповів присутнім про роботу над краєзнавчими нарисами з історії сіл Лебединщини — «Висота 110» (2012) (історія села Московський Бобрик у спогадах його мешканців; у співавторстві з Г. П. Камчатним) і «На камені Вічності» (2016) (історія села Кам’яне; у співавторстві з М. М. Скрипалем), та про близьких, друзів, життєві обставини які вплинули на формування його як особистості та письменника. Анатолій Клюс розповів присутнім про етапи написання історії свого рідного села Карпці на Липово – Долинщині – від виникнення задуму, зібрання матеріалів (робота в архівах, пошуки в інтернеті, записи спогадів мешканців тощо) до узагальнення та оформлення матеріалів у книгу. Анатолій Миколайович зазначив, що дослідницька робота буквально «затягує», тепер він захопився дослідженнями історії свого роду.

Володимир Кравченко процитував уривок з твору Івана Багряного в якому описуються події Другої Світової війни в Україні – бої за Велику Писарівку та інші населені пункти Сумщини і, при цьому, відмітив, що історія повторюється і жорстоко карає за колись не вивчені уроки. Ігор Білоножко розповів присутнім про непростий життєвий та творчий шлях видатної української піаністки, музикознавця, фольклориста, професора Тбіліської та Київської консерваторій, уродженки Лебедина Валентини Стешенко – Куфтіної. Присутні мали змогу ознайомитися з краєзнавчою літературою з зібрання Лебединського краєзнавчого музею, книгами з особистої бібліотеки Ігоря Білоножка та книгами учасників заходу В. Пазинича та А. Клюса. Учасники заходу відзначили величезну роль історичного краєзнавства у національно – патріотичному вихованні підростаючого покоління, адже відомо, що «хто не знає минулого, той не має майбутнього».

Поділитися