145-річчя від дня народження Федора Григоровича Кричевського

22 травня 2024 року виповнюється 145 років з дня народження талановитого художника і педагога, першого ректора української Академії мистецтв, Заслуженого діяча мистецтв України Федора Григоровича Кричевського (1879 – 1947). Творчість Федора Кричевського – яскраве і самобутнє явище в українській культурі. Цій даті у Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва був присвячений мистецький захід для учнів художнього відділення Лебединської школи мистецтв ім. Б.Р. Гмирі.

Старший науковий співробітник музею Алла Подвезько ознайомила школярів із нелегким життєвим та творчим шляхом видатного митця України, нашого земляка – Федора Кричевського. Також діти почули цікаву історію створення картини «Дівчинка у блакитному» 1900 р., де зображена молодша сестра художника – Марія Григорівна Кричевська (у заміжжі – Абрамець). Весь час робота зберігалася у самої Марії Григорівни, та будучи в поважному віці, вона подарувала портрет музею.

Присутні ставили багато питань та з цікавістю розглядали оригінальні твори. Шанувальники творчості Кричевських поповнили свої знання про славну родину, переглянули творчий доробок в експозиції меморіального залу «Мистецькі дивосвіти родини Кричевських» та оцінили їх вклад у скарбницю не тільки українського, а й світового мистецтва.

Поділитися