У рідному краї цвітуть вишиванки

Вишиванка завжди була важливим одягом будь-якого українця: її одягали як повсякдень, так і на свято, з нею вітались зі світом та йшли в останню путь. Вишиванка є ознакою та окрасою українського народу ще з часів трипілля, частиною культури і ідентичності, оберегом від зла.

Вишитий одяг був дуже популярний за часів Київської Русі, а в 11 столітті сестрою Володимира Мономаха, княгинею Анною, було створено першу школу вишивки.

Сьогодні барвиста вишиванка стала вишуканим елементом гардеробу й отримала власне свято, котре українці в усьому світі щорічно відзначають третього четверга травня.

Особливе значення цей день має в часи повномасштабної війни, коли вишиванка стала символом боротьби, захисту та оберегом від ворогів, а його символічність та потужний посил відгукуються патріотичними почуттями у серцях багатьох українців по всьому світу.

Бібліотечні заклади Лебединщини не стоять осторонь, і, як завжди, до важливої дати провели заходи народознавчого характеру.

У фото-челенджі «А над світом  українська вишивка цвіте» взяли участь працівники та користувачі книгозбірень: Боровеньківської СБФ, Бишкіньської СБФ, Підопригорівської СБФ, Великовисторопської СБФ, Маловисторопської СБФ, Московськобобрицької СБФ, міські бібліотеки №1 та №2.

Яскраві та колоритні виставки вишитих сорочок, рушників, картин пропонують переглянути користувачам міські бібліотеки №1, №2, №3 , Пристайлівська СБФ, Маловисторопська СБФ, Боровеньківська СБФ.

Московськобобрицька СБФ презентувала користувачам тематичну книжкову виставку-інсталяцію «Чарівний світ вишиванки» , а центральна міська бібліотека – ілюстративну виставку «День вишиванки».

Майстер-клас «Намалюю вишиваночку» для учнів 4 класу Михайлівського ЗЗСО провели керівник гуртків ЛЦПО Наталія Коротич та бібліотекар Михайлівської СБФ Тетяна Парфило.

Етно-подорож «Вишиванка – український оберіг» для юних читачів пройшла в міській бібліотеці №3, а Великовисторопська СБФ запросила на годину спілкування «Україна моя вишивана» та майстер-клас з бісероплетіння «Орнамент і колорит» учнів початкової школи Великовисторопської гімназії.

Поділитися