Американський білий метелик – карантинний шкідник

Американський білий метелик – поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Це білосніжний, з шовковистим відливом метелик. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах, літає в основному вночі. Живе 8 – 10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть.

Гусениці цього метелика повністю об’їдають листя на деревах, обплітаючи гілки павутиною. Через це знижується врожайність, та захисна, декоративна, естетична функція насаджень. Вперше американського білого метелика було виявлено в 1952 році в Закарпатській області. Звідти і почалося розповсюдження його по території України. Цьому сприяє висока адаптаційна здатність комахи, широке коло культурних та дикорослих кормових рослин, пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку. Все це призвело до розмноження комах, так як тривалий час зовсім не велися заходи боротьби у плодових садах, лісосмугах і паркових насадженнях через економічні труднощі.  

Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Гусениці поїдають листя, шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.                                                                                             

Для забезпечення надійного захисту плодових садів, маточників і шкілок від американського білого метелика та інших шкідників слід дотримуватись цілої низки заходів та строків їх виконання. Обов’язковим елементом системи захисту багаторічних насаджень є систематичне спостереження за появою та динамікою розвитку шкідника. У період льоту метеликів (з кінця квітня до середини липня) вранці обстежують стіни будівель і крони дерев, де можуть зосереджуватися метелики. Надзвичайно важливим елементом є встановлення їх чисельності, оскільки гусениці 2-3 пар метеликів можуть повністю знищити листя з великої яблуні. Потім важливо визначити строки початку відкладання яєць і відродження гусениць. У період появи гусениць молодших віків найдоцільніше застосовувати біопрепарати: Лепідоцид, Бітоксибацилін та інші.  Під час застосування цих груп препаратів слід ретельно обробляти всю крону дерева, щоб уникнути переповзання гусені на необроблені ділянки. За відсутності гормональних препаратів і мікробіологічних інсектицидів на невеликих присадибних ділянках надійним є механічний метод знищення шкідника, що ґрунтується на систематичному зрізуванні кубел і їх знищенні. Кубла зрізують секатором і скидають у відро з водою, зверху заливають гасом, машинною олією чи просто олією, що прискорює загибель гусениць. Таку операцію повторюють через 5 діб упродовж 15-20 діб. Після зрізування кубел на стовбури дерев накладають ловильні пояси з гофрованого картону заввишки 30 см чи соломи, обгорнутої папером, або поліетиленовою плівкою. Через 10-15 діб пояси знімають, відловлених лялечок знищують. Восени згрібають і знищують рослинні рештки під деревами, очищають кору дерев, пристовбурові кола перекопують.

Поділитися