Сьогодні в Україні святкують День матері

В травні українці традиційно святкують День матері. Це найважливіше сімейне свято, яке має свою цікаву історію.

День матері – це одне з найзворушливіших свят, мама — найрідніша людина у житті кожного з нас. Вона перебуває поряд під час всіх найважливіших подій у житті, навчає нас перших слів, кроків та інших навичок.

Недарма у світі створили особливе свято для вшанування мами — День матері. В Україні його традиційно святкують в другу неділю травня. 2024 року ця важлива дата припадає на 12 травня. Запроваджене воно було указом президента України від 10 травня 1999 року.

Як з’явився День матері

Історія свята не менш зворушлива, ніж сам день. Запропонувала заснувати таке свято американка Анна Джервіс із Філадельфії ще 1908 року. Однак в той час подія не несла такого позитивного характеру, як сьогодні. На жаль, мати Анни померла передчасно, тому жінка хотіла, щоб діти мали окремий день, коли могли вшановувати своїх матерів.

Вона надсилала листи з ініціативою до держустанов і законодавчих органів, надсилала свою пропозицію видатним особам для того, щоб присвятити мамам один день на рік. І, врешті-решт, 1910 року отримала позитивний результат. Того року у штаті Вірджинія (США) почали офіційно святкувати День матері. Далі, крок за кроком, все більше штатів впроваджували це свято. Згодом американська традиція перейшла у інші країни світу. Наприклад, одразу після Першої світової війни День матері почали святкувати у Швеції, Норвегії та кількох інших країнах Європи.

Як святкують День матері в Україні

В Україні День матері почали святкувати 1999 року. Мама в нашій країні з давніх-давен вважалася справжньою берегинею домашнього вогнища і саме тою людиною, до якої діти завжди приходять за добрим словом, порадою та допомогою. І, хоча офіційно День матері з’явився в Україні порівняно недавно, шанують її українці набагато довше. До прикладу, в Канаді українська діаспора почала вітати своїх матерів ще на початку XX століття (1928 року), а в західних регіонах Україні така ініціатива з’явилася через рік після цього.

У 1929 році розпочалась історія святкування Дня Матері в Україні. Тоді у Львові підхопили ініціативу українок Канади. Ініціаторкою свята року була Олена Киселівська. Того ж 1929 року “Союз українок” запропонував створити День Матері на Тернопільщині. В другу неділю травня у Львові традиційно влаштовували концерти, що були присвячені матерям.

З 1939 року радянська влада заборонила святкування Дня Матері. Однак зусиллями різних громадських організацій, це важливе свято повернули в Україну у 1990 році.

Цікавий факт: за часів Київської Русі і козаччини існувало свято — день Пречистої Діви Марії. Цього дня було прийнято вітати жінок, особливо матерів.

Святкування Дня матері має важливе значення в християнській вірі, оскільки припадає на місяць Пресвятої Богородиці. Це свято дозволяє людям шукати заступництва і допомоги Божої Матері, висловлюючи при цьому вдячність за самовідданість матерів. Травень також знаменує початок весни, час, коли Мати-Природа прикрашає землю яскравими квітами. Цей символізм перегукується з самовідданою та дбайливою природою материнства, яку вшановують і відзначають у День матері. Український народ з особливою пошаною ставиться до Діви Марії, яка з давніх часів була невід’ємною частиною його суспільного устрою та менталітету.

Сьогодні в День матері діти показують найріднішим людям свою повагу і любов. На їхню честь пишуть вірші, складають пісні, дарують подарунки і несуть букети свіжих квітів.

Вітаємо усіх мам з цим чудовим святом!

Поділитися