Подвигам щоденно зоріти та пам’яті навіки жити!

З 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року тривав один із найжорстокіших та наймасштабніших збройних конфліктів в історії людства, який має назву Друга світова війна. Під час цієї війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства: Голокост, концтабори, масова депортація, використана атомна зброя.

Участь у ній брали понад 60 держав і загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Одним з основних полів битв, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини була Україна. Серед істориків немає одностайної думки щодо кількості полеглих українців у цій війні. Сукупні демографічні втрати українців упродовж 1939−1945 років серед цивільних і військових оцінюються близько 8 млн осіб, це майже четверта частина всього населення країни.

Сьогодні Україна разом Європою, вшановуючи пам’ять загиблих у Другій Світовій війні, відзначає День памʼяті та примирення, символом якого є червоний мак. Мак є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у збройних конфліктах з часів Першої світової війни.

До Дня пам’яті та примирення бібліотечні заклади Лебединської громади оформили книжкові перегляди, тематичні експозиції та виставки-реквієм:

«Вічна пам’ять про подвиг» (Гринцівська СБФ), «Коли ми памятаємо, ми непереможні!» (Великовисторопська СБФ), «Гірка пам’ять Другої світової війни» (МБ №2), «Пам’яті загиблих будемо гідні» (Боровеньківська СБФ),

 «Героїв країна – моя Україна» (Московськобобрицька СБФ), «Не загасити пам’яті вогонь…» (Ворожбянська СБФ), «Уклін живим, загиблим шана» (Маловисторопська СБФ), «Пам’ятати заради майбутнього» (ЦМБ), «Пам’ять про них збережуть обеліски» (Пристайлівська СБФ), «Пам’ятаймо тих, хто боровся за Україну! Молімося за тих, хто бореться за неї знову!» (МБ №1).

Працівники закладів культури та небайдужі читачі Великовисторопської СБФ, Пристайлівської СБФ, Московськобобрицької СБФ, Василівської СБФ, Червленівської СБФ, Боровеньківської СБФ взяли участь у тематичних заходах та покладанні квітів до монументів загиблим воїнам-односельцям.

У Рябушках задля вшанування пам’яті загиблих воїнів у Другій світовій війні біля Меморіалу слави панахиду відправив отець Віталій.

Поділитися