Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. У період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь. Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує про небезпеки, які криються за щедрим святковим столом. Щоб запобігти біді та відсвяткувати безпечно для здоров’я, пропонуємо дотримуватись основних наведених нижче простих правил:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не купувати продукти, що швидко псуються, або реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби);
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса, риби, їх необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою;
- вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
- обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб та термін, що зазначені на упаковці;
- не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану.
Запам’ятайте: у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання чи харчових отруєнь, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. А при дотриманні всіх вищезазначених рекомендацій святкування Великодніх свят принесе Вам безліч радісних емоцій.