Хустка – наш оберіг

Сьогодні відзначається Всесвітній день української хустки. Свято з’явилося зовсім нещодавно, але завдяки діаспорі воно набуло статусу всесвітнього.

Започатковане свято з метою, аби об’єднати жінок для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустка завжди вважалась оберегом. Якщо хлопець збирався в далеку дорогу, дівчина давала йому свою хустку на знак того, що чекатиме його.

Значну роль відігравала хустка під час весілля. Якщо хлопець мав одружитися, він дарував наречені дорогий подарунок – хустку. Потім нею «покриватимуть» молоду на весіллі. Після весілля дівчина обов’язково починала покривати голову хусткою

З нагоди Всесвітнього дня української хустки працівники бібліотек Лебединської громади та читачі книгозбірень, від малюків до жінок поважного віку, взяли участь у флешмобі «Зроби фото з хусткою».  

Запрошуємо усіх бажаючих полюбуватися красою наших україночок та розмаїттям чудових яскравих хусток (подекуди сімейних реліквій), на представлених фото, а також, цього дня, взяти участь в акції і сфотографуватися в хустці, та розмістити в соцмережах з відповідним хештегом.

Хай в цей день весь світ замилується красою наших традицій, повагою до рідної землі, яка зростила такий неймовірний український народ!

Поділитися