Ходить по землі святий Миколай…

День святого Миколая – релігійне свято яке дуже популярне в Україні особливо серед дітей, адже малюки обов’язково чекають на подарунки під подушкою.

Тепер українці святкують День святого Миколая сьогодні, 6 грудня, замість 19 грудня, як було раніше. Тож святий вже відвідав домівки українців і поклав свої подарунки дітям під подушки. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

В Україні за роки існування утворилися власні традиції святкування.

В давнину, селяни на Слобожанщині збиралися разом після служби в церкві і варили пиво, а для діток випікали особливе печиво-«миколайчики».

На Харківщині в День святого Миколая проводили триденні Миколині святки, готували узвар і кутю, а на Поділлі було заведено чекати на «полазника» – людину з позитивною енергією, яка має першою зайти до хати.

Дівчата на виданні обов’язково цього дня наводили лад у скринях, готуючи одяг і прикраси, в яких потім зустрічали сватів. А на Київщині худобу кропили освяченою водою, щоб вона не хворіла взимку.

З часом з’явилася традиція написання листів святому. Дітлахи пишуть свої таємні бажання, та залишають лист Миколаєві, а він вночі перед святом приносить подарунки і тихенько кладе їх під подушку чи біля ліжка.

В бібліотеках громади пройшов ряд заходів народознавчого спрямування до Дня святого Миколая.

У Червленівській СБФ до Миколая оформлена тематична святкова викладка «В український рідний край поспішає Святий Миколай». Також для дітей проведено святкове експрес – досьє «Ой хто, хто насправді Миколай». Діти прослухали розповідь про історію виникнення свята, народні традиції цього дня, переглянули тематичну літературу, читали вірші про Миколая і намалювали малюнки. За свої вміння та знання отримали подарунки до свята Миколая.

  «Через поле, ліс і гай, до нас іде Миколай» – під такою назвою відбулася презентація книжкової виставки в міській бібліотеці №2.

Конкурс зимового малюнка для юних відвідувачів пройшов в Межиріцькій СБФ.

До Дня святого Миколая тематичний перегляд літератури «Миколай, Миколай ти до нас завітай» та інформ-хвилинку «Напиши листа  святому Миколаю» влаштувала для своїх користувачів Московськобобрицька СБФ.

Цікава пізнавальна народознавча година «Святий, отче Миколаю, ти прийди до нас із раю» пройшла в Маловисторопській СБФ, сюрприз – майстерня  «Чарівний дарунок» відбулася в міській бібліотеці №3, презентація книжкової виставки «Подарунок Святому Миколаю» організована Пристайлівською СБФ, а в Василівській СБФ Миколай був гідом для малечі при проведенні екскурсії по бібліотеці.

На розважальну програму «Наш Миколайчик найкращий» запросила Рябушківська СБФ своїх активних юних користувачів. Діти були в захваті, адже в програмі заходу було все: ігри, конкурси, смаколики, і безперечно, гарний настрій всім присутнім було гарантовано, що особливо важливо в наш тяжкий час.

Справжня казкова феєрія завітала до учнів 3 класу Лебединської ЗОШ №3 (вчитель початкових класів Олена Солонець). Напередодні свята до малюків потрапили і працівники міської бібліотеки №1 з книжками зимової тематики, і казкові герої, і Миколай з подарунками. Діти з цікавістю та азартом  відгадували речі чарівних героїв з корзинки Червоної Шапочки, відповідали на загадки і вікторину Попелюшки, та спритно крутили стрічку й ловили рибку на зимовій рибалці з Миколаєм. За свої старання учні отримали подарунки, солодощі, та найбільше захоплення викликав у них казковий пряниковий будиночок, що їм подарував Миколай.

В наш час, коли країна у смутку, так хочеться принести промінчик світла, віру в дива, життєдайний заряд енергії, позитивні емоції у дитячі душі. Такі святкові миті та позитивні враження допомагають перезавантажитись, відновитись і підготуватись до щоденних викликів нашого сьогодення. Атмосфера свята здатна хоча б ненадовго повернути віру в диво та надію на краще, надію на мир в Україні.

Поділитися