Реалізація заходів державної політики з питань сім’ї та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків

Питання про хід реалізації заходів державної політики з питань сім’ї та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків на території Лебединської міської територіальної громади було розглянуто та обговорено учасниками апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією заступника начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Наталії ІЛЛЯШЕНКО, реалізація державної політики стосовно сім’ї, жінок та гендерної політики є одним із основних напрямів соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади, яка ґрунтується на впровадженні соціальних заходів, затверджених рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 26.07.2021 №399-МР «Про Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки», розпорядженням Лебединського міського голови від 18.10.2021 №158-ОД «Про Координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади», рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 27.10.2021 № 327 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Станом на 01.12.2023 у Лебединській міській територіальній громаді: проживає 406 багатодітних сімей, у яких виховується 1472 дитини. Із них: у 273 родинах виховується 3 дітей, у 72 – 4 дітей, у 61 родині виховується 5 і більше дітей (у тому числі в 1 сім’ї – 12 дітей).

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради (далі управління) ведеться робота щодо видачі посвідчень батьків та дітей з багатодітної родини. За звітний період дітям з багатодітних сімей видано 84 посвідчення, батькам – 43, продовжено строк дії посвідчень 58 родинам.

На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» управлінням ведеться облік та реєстрація повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Так, за звітній період до управління від відділення поліції № 3 (м. Лебедин) надійшло 186 повідомлень про факти скоєння насильства в сім’ї, з них: стосовно дітей – 16, жінок – 176 та 7 повідомлень про факти скоєння насильства стосовно чоловіків.

З метою з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення за звітній період здійснено 28 виїздів, під час яких підтверджено 18 випадків домашнього насильства стосовно 18 жінок та 18 малолітніх дітей (4 – фізичні насильства, 14– психологічні насильства).

За звітній період проведено чотири засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади, на яких розглядалися питання про роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі; про стан проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми; про надання соціальних послуг жінкам із вразливих категорій, у тому числі постраждалих від гендерно-зумовленого насильства та людям похилого віку, які постраждали від домашнього насильства; про проведення інформування та навчання з питань особистої безпеки життєдіяльності для педагогічних працівників, батьків, здобувачів освіти, зокрема щодо дій в умовах конфліктів та надзвичайних ситуацій (пожежі, загострення бойових дій, техногенні аварії, пандемії тощо), поводження з вибухонебезпечними предметами з урахуванням гендерного підходу.

Упродовж звітного періоду проведено 3 засідання робочої групи з питань гендерної політики.

Управління ініціювало розробку і написання Гендерного профілю (паспорту) Лебединської міської територіальної громади. Станом на сьогодні Гендерний профіль (паспорт) громади знаходиться на стадії завершення. Найближчим часом планується його презентація в громаді.

За звітний період проведено два засідання комісії з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Станом на 04.12.2023 року на відпочинок та оздоровлення дітей пільгових категорій управлінням направлено 108 дітей, послугами з Є-оздоровлення «Гроші ходять за дитиною» скористалося 36 дітей громади.

На обліку в управлінні перебуває 188 дітей з інвалідністю. Відповідно до медичних висновків, станом на 01.12.2023 року 44 дітей з інвалідністю потребують отримання реабілітаційних послуг. З початку 2023 року подано 8 заяв на отримання реабілітаційних послуг за рахунок коштів державного бюджету та 8 дітей пройшли реабілітацію. За рахунок обласного бюджету реабілітаційні послуги отримали 13 дітей з інвалідністю.

Станом на 01.12.2023 року на обліку в управлінні зареєстровано 3129 ВПО (2227 сім’ї), з них: діти – 855 осіб, особи працездатного віку – 1470 осіб, пенсіонери – 648 осіб, особи з інвалідністю – 156 осіб.

З початку повномасштабного вторгнення управлінням проводилась багаторазова видача продуктових та санітарно-гігієнічних наборів для осіб, які проживають на території громади та перебувають на обліку, як внутрішньо переміщені особи. Такі пакунки у перші місяці повномасштабного вторгнення люди отримували щотижня.

В січні 2023 року управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради проводилась видача продуктових наборів від благодійного фонду Ріната Ахметова. Продуктові набори видавались внутрішньо переміщеним особам та сім’ям, які опинились в складних життєвих обставинах. Всього видано 1800 наборів.

25 січня 2023 р. в громаді за співпраці та сприяння управління, було організовано разове надання гарячих обідів та продуктових наборів для внутрішньо переміщених осіб, загалом охоплено 250 родин. Гаряче харчування та продуктові набори надавалися громадською організацією «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» від ACTED Україна, який фінансується Українським гуманітарним фондом (UHF) – Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA).

У березні 2023 працівниками гуманітарного центру «Проліска» у місті Суми за співпраці з управлінням видано допомогу від UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні внутрішньо переміщеним особам та особам, чиї домівки пошкоджені у наслідок воєнних дій, так 800 осіб мали змогу отримати підтримку у вигляді гуманітарних товарів по типу матраців, ковдр, подушок, посуду та гігієни.

У березні-квітні 2023 року за попередньою домовленістю із представництвом Благодійного фонду «Право на захист», що є партнером УВКБ ООН у Сумській області, для внутрішньо переміщених осіб, що проживають у громаді, проводилася реєстрація на отримання грошової допомоги мешканцями регіонів, постраждалих від воєнних дій від Aгентства ООН у справах біженців.

Особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб у червні 2023 року видавалися підгузки дорослі та пелюшки отримані від філії Медейр Україна.

У вересні 2023 року управлінням проводилась видача гуманітарної допомоги, у вигляді комплектів зимового одягу для дітей з числа ВПО. Видано 167 комплектів.

У жовтні 2023 року за ініціативи управління та з допомогою виконавчого комітету Лебединської міської ради організовано доставку та видачу продуктових наборів сім’ям загиблих Захисників України Сумською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України.

Громадська організація «Жінки Лебединщини» у співпраці з Лебединською міською радою при підтримці Українського жіночого фонду у партнерстві зі структурою ООН Жінки в Україні та за фінансової підтримки уряду Норвегії працює над проєктами, а саме: створення гінекологічного кабінет безбар’єрного доступу для сільських жінок «Здоров’я жінки» у с. Будилка, та проєкт «Швейна майстерня-посилюємо економічну стійкість жінок» с. М.Бобрик.

Кількість домогосподарств, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб та скористалися соціальною програмою «Прихисток» становить 176 домогосподарств, в яких розміщено 440 внутрішньо переміщених осіб.

Поділитися