У Пристайловому відкрили меморіальну дошку на честь загиблого Героя – старшого бойового медика Олександра АНДРУЩЕНКА

Сьогодні у селі Пристайлове відбувся мітинг-реквієм з нагоди відкриття меморіальної дошки полеглому захисникові – старшому військовому медику Олександру Анатолійовичу Андрущенку.

Меморіальний знак встановили на фасаді навчального закладу, у якому свого часу навчався захисник. Рідні, педагоги і учні, друзі та знайомі, представники влади і військовослужбовці, духовенство і жителі громади – всі з квітами в руках і зі сльозами на очах прийшли віддати шану воїну, який віддав своє молоде життя заради мирного неба над рідною Україною. 

Народився Олександр Андрущенко 25 червня 1996 року у селі Пристайлове і був третім сином у сім’ї. Тут навчався у закладі загальної середньої освіти. У 2017 році закінчив Роменський коледж (філію Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана), здобувши кваліфікацію молодшого спеціаліста обслуговування та ремонту обладнання нафтових і газових промислів. Далі – працював за спеціальністю у Полтавській буровій компанії. Разом з дружиною виховували маленьку донечку. Олександр мріяв отримати вищу освіту, мав плани на майбутнє, але не судилося…

З початку повномасштабного вторгнення чоловік добровільно став до лав територіальної оборони громади. Навіть не маючи спеціальної підготовки, неодноразово просив військове керівництво, щоб його відправили на передову. Так, пройшовши навчання на Львівському полігоні, до Збройних Сил України був зарахований старшим бойовим медиком механізованого батальйону однієї з військових частин.   

24 листопада 2022 року у Бахмутському районі на Донеччині Олександр Андрущенко потрапив у полон до ворога, не залишився на полі бою пораненого побратима. За кілька місяців жорстоко закатоване тіло молодого бійця повернули на Батьківщину.

Його незмірний патріотизм, відданість справі, непохитний бойовий дух назавжди залишаться яскравим прикладом для наших сучасників і для майбутніх поколінь. Таким він був, таким і залишиться навіки.

На церемонії відкриття було сказано багато теплих слів і спогадів про захисника. Щиро дякували за виховання справжнього Героя сучасності тимчасово виконуюча обов’язки міського голови Ольга Зікєєва, начальник ІІ відділу Сумського РТЦК та СП, підполковник Ігор Ячменьов, староста Пристайлівського старостинського округу Сергій Калініченко. Зі сльозами на очах про шкільні роки Олександра розповідала його класний керівник Ольга Калініченко.

Право відкрити меморіальну дошку пам’яті полеглого бійця надано його матері – Вірі Андрущенко, молодій вдові – Аліні Андрущенко та тимчасово виконуючій обов’язки міського голови Ользі Зікєєвій.

Наприкінці урочистого заходу присутні поклали квіти до меморіального знаку та, схиливши голови в хвилині мовчання, віддали шану світлій пам’яті Олександра Анатолійовича та усіх воїнів, загиблих у боротьбі за свободу, територіальну цілісність та єдність України.

Гідно організувати захід на честь полеглого бійця допоміг колектив відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Добра, світла пам’ять про Героя і вдячність за його подвиг назавжди залишиться у наших серцях. Вічна пам’ять Захисникові України! Ніколи не забудемо…

Поділитися