25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

Щорічно в Україні проводиться Всеукраїнська компанія “16 днів проти насильства”, яка проходить у період з 25 листопада по 10 грудня і має на меті підвищення поінформованості суспільства щодо висвітлення питань, пов’язаних з проблемами подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми, жорстокого поводження з дітьми, гендерної нерівності та захисту прав жінок.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням конституційних прав.

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Воно вибране не випадково. Саме цього дня, восени  1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал, що були активними учасниками супротиву. Показова  кривава страта сестер збереглася в народній пам’яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їх загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. А з 1999 року цей день став міжнародною датою.

Насильство проти жінок одночасно є як причиною, так і наслідком гендерної нерівності. Це широко розповсюджене та поширене порушення реалізації прав людини, головна перешкода на шляху досягнення гендерної рівності. Більшість держав, в тому числі і Україна, включили принцип недискримінації, як це сформульовано в міжнародних документах з прав людини, у своє внутрішнє законодавство (Конституція України, Закони України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про протидію торгівлі людьми» та інші).

Можливо, для когось першим кроком такої боротьби буде участь в акції “16 днів протии насильства” і кожен з нас має сказати “Ні!” насиллю у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути  затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить неспокійному житті.

Поділитися