Стан реалізації у Лебединській громаді державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації

Саме це питання було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За інформацією начальника Сумського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолія ГЛУХА, сектор виконує кримінальні покарання та адміністративні стягнення не пов’язані з позбавленням волі.

Статтею 13 КВК України до повноважень уповноваженого органу з питань пробації віднесено:

  • здійснення нагляду за засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням, звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей до трьох років;
  • виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських і виправних робіт;
  • реалізацію пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  • проведення соціально-виховної роботи із засудженими, до яких застосовано пробацію;
  • здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення;
  • направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів у порядку, визначеному статтею 57 КВК України;
  • здійснення інших визначених законодавством заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Відповідно до статті 26 КВК України виконує покарання у виді кримінальних штрафів.

Крім того орган пробації виконує адміністративні  стягнення у вигляді: громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, а також забезпечує суд формалізованою інформацією, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності, тобто складає досудові доповіді.

В своїй діяльності орган пробації керується Конституцією України, законами України, указами Президента України, постановами Верховної ради України, актами кабінету міністрів України, наказами Міністерства юстиції України, а також іншими нормативно–правовими актами.

Відповідно договору оренди укладеного між Державною установою «Центр пробації» та Лебединською міською радою підрозділ пробації знаходиться в будівлі, що належить до комунального майна Лебединської територіальної громади. 

Основною метою органу пробації є забезпечення безпеки суспільства, шляхом виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Діяльність Сумського районного сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області протягом року  була направлена на дотримання вимог антикорупційного законодавства, здійснення певних видів кримінальних покарань, щодо засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, виконання  вироків та постанов суду, взаємодією з органами національної поліції, прокуратури, органами місцевого самоврядування, службою зайнятості, закладами охорони здоров’я, релігійними та громадськими організаціями, а також з депутатським корпусом виконавчого комітету Лебединської міської ради  з метою покращення роботи в службі пробації. 

На сьогоднішній день на обліку в Сумському  районному секторі № 3  з питань пробації  перебуває 70 осіб, з них 1- неповнолітній та 8 жінок це засуджені  до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та правопорушники.  

Загалом за видами покарання по сектору на обліку перебуває:

– засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 5 осіб;

– засуджених до покарання у виді виправних робіт – 0 осіб;

– засуджених до покарання у виді громадських робіт – 5 осіб, жінок – 2 особи;

– звільнених від відбування покарання з випробуванням – 51 особа, з них: жінок – 6 осіб, неповнолітніх – 1 особа;

– засуджені до покарання у виді штрафу – 7 осіб;

– особи, відносно яких накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт –  2 особи.

Всього протягом звітного періоду по обліку підрозділу пройшло 147 осіб, з них 11-жінок та 1-неповнолітній. Показник загальної чисельності підоблікових порівняно з 2022 роком за аналогічний період  минулого року збільшився на 12 осіб. Показник рецидивної злочинності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року залишається на тому ж рівні – 2 особи, в 2022 році за аналогічний період 2 особи. Враховуючи, що метою пробації є виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень, поліпшення роботи сектору у цьому напрямку має бути пріоритетом і в подальшому. Поряд з цим, протягом 2023 року 2 особам, які не виконали  обов’язки, покладені на них судом, умовну міру покарання було замінено на реальну, по ст. 389 ч. 2 та ст. 78 ч. 2 КК України. Відносно осіб, що зникли з постійного місця проживання, з метою ухилення від відбування покарання у 2023 році мав місце випадок стосовно однієї особи, яку було оголошено у розшук та протягом 2023 року розшукано, затримано та поміщено в установу виконання покарань.

Протягом 2023 року проведено 5 спільних нарад: 3 наради з відділенням поліції №3 (м. Лебедин) Сумського РУП ГУНП в Сумській області та 2 спільні наради з Лебединським міським ЦСС та ССД Лебединської міської ради, на яких розглядались питання стану рецидивної злочинності та зменшення її кількості серед засуджених, які перебувають на обліку, зокрема засуджених молодого віку, планування та проведення  спільних перевірок засуджених, вивчення нормативних документів, що регламентують роботу служб під час виконання їх функціональних обов’язків.

Після постановки на облік щомісяця засуджені особи викликаються до органу пробації, для проведення з ними профілактичної роботи, з метою недопущення вчинення ними повторних кримінальних правопорушень у майбутньому, про що свідчать письмові пояснення та довідки профілактичних бесід, які долучаються до особових справ засуджених. Один раз на квартал робляться запити до управління інформаційного-аналітичної підтримки ГУНП в Сумській області та до відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського РУП ГУНП в Сумській області з метою виявлення осіб, що притягувалися до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Велика увага приділяється проведенню соціально-виховної роботи із засудженими, направлена на виправлення та ресоціалізацію суб’єктів пробації. Із підобліковими проводяться соціально-виховні заходи з нагоди державних, релігійних свят та пам’ятних дат. Дана робота проводиться із залученням організацій-партнерів згідно Банку ресурсів.

Одним з досить дієвих форм роботи є запрошення на засідання спостережної комісії, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради підоблікових Сумського районного сектору № 3 з питань пробації, які відбуваються за потребою, але не рідше одного разу на квартал.  Дана робота проводиться з метою заслуховування поведінки та способу життя осіб, що перебувають на обліку за вчинення кримінальних правопорушень.

Протягом поточного року було проведено 85 заходів. Інформація  про проведені заходи  була висвітлена в засобах масової інформації, зокрема на сайті Лебединської міської ради. Крім того, щокварталу в міськрайонній газеті «Життя Лебединщини»  друкуються матеріали про роботу місцевого органу пробації.

Поділитися