У Сумській області виялено новий варіант COVID-19

За період з 01.10.2023 року по 06.10.2023 року по Лебединській МТГ лабораторно підтверджено один випадок захворювання на COVID-19, а за минулий тиждень лабораторно підтверджених випадків зареєстровано вже 10. Загалом по Україні захворюваність на COVID-19 знов набирає обертів.

6 жовтня 2023 року ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» отримав результати генетичного дослідження варіантів SARS-COV-2, що циркулюють в області. За результатами досліджень були виявлені варіанти вірусу, що раніше не зустрічались на нашій території: EG.5.1.3 та HK.3. Біологічний матеріал від хворих був направлений на дослідження на початку вересня. За місяць, що минув загальна кількість випадків COVID-19 залишається невисокою, проте, насторожує динаміка: кількість захворювань щотижня подвоюється (за 41-й тиждень року зареєстровано 135 лабораторно підтверджених випадків).

Обидва виділених варіанти вірусу є одними з останніх відомих різновидів Омікрону. Проте EG.5.1.3, неофіційно названий Еріс, викликає набагато більшу занепокоєність у епідеміологів. Він відрізняється додатковою мутацією шипового білка, яка дозволяє йому краще прикріплюватися до клітин дихальних шляхів, швидше поширюватися та уникати імунітету. У зв’язку з цим Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувала EG.5, як варіант, що викликає інтерес.

За даними ВООЗ за минулий місяць 73 країни світу повідомили про циркуляцію Еріс. Це єдиний з трьох варіантів, що викликають інтерес, поширеність якого щотижня зростає.

Зазначається, що хоча EG.5 це найбільш швидко зростаючий та найпоширеніший на даний момент варіант SARS-CoV-2 у світі та не дивлячись на те, що він демонструє здатність уникати імунітету, на сьогодні відсутні докази того, що він викликає більш тяжкі захворювання, у порівнянні з попередніми варіантами вірусу.

Симптоми EG.5 відповідають всім відомим симптомам COVID-19: біль у горлі, лихоманка або озноб, нежить, задишка, біль у м’язах або тілі, головний біль.

Єдиним дійсним засобом забезпечення імунітету  проти коронавірусної хвороби залишається вакцинація, особливо для людей з послабленним іммунітетом чи супутніми захворюваннями; вагітних, людей більше 60 років.

Вакцинація є безкоштовною у сімейного лікаряв.

Лікар-епідеміолог ДУ «СОЦКПХ МОЗ» Микола ЧЕРНИЧКО

Поділитися