За 38 тиждень, з 18 по 24 вересня 2023 р., в Україні зареєстровано 7 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждали 10 дорослих. За 39 тиждень – з 25.09.2023 по 01.10.2023 р. в Україні зареєстровано 8 осередків отруєння грибами, постраждали 12 осіб, з них 2 дитини. У тому числі в Вінницькій області – 4 випадки отруєння дорослих, імовірна причина отруєння – сироїжки. У Закарпатській області – 1 випадок і 2-є постраждалих, імовірна причина отруєння – сироїжки. В Полтавській області – 2 випадки отруєння, постраждали 2 дорослих і 2 дитини. Ймовірна причина отруєння – підосиновики і польські гриби.
В Сумській області за цей тиждень зареєстровано 1 випадок отруєння грибами, постраждали двоє дорослих. Причина отруєння – мариновані дикорослі гливи.
Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним жінкам, жінкам які годують грудьми та літнім людям. Не варто годувати дикорослими грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними у промислових умовах.
- Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння дикорослими грибами.
Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно:
- телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Лебединське відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» Василь БРАГА