Розглянуті питання щодо невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству

28 вересня у стінах Лебединської міської ради відбулось засідання круглого столу: «Щодо невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству» під головуванням керуючого справами виконавчого комітету Лебединської міської ради Сергія ПОДОЛЬКА.

Метою проведення цього заходу є додержання гарантій із захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а також забезпечення належного реагування на випадок такого насильства, надання допомоги постраждалим особам, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням для уникнення проявів домашнього насильства.

На засіданні круглого столу присутні представники відділів та установ, відповідальних за здійснення заходів із запобігання та протидії домашньому насильству.

Першочергово учасники круглого столу розглянули питання щодо невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильства та насильства за ознакою статті. Керуючий справами виконавчого комітету Сергій ПОДОЛЬКО доповів, що насильство в сім’ї це болюча тема для нашого суспільства. Одним із напрямків роботи є протидія та запобігання різним проявам насильства, допомога жертвам домашнього насильства, а також проведення заходів з попередження даного явища. Міжвідомча співпраця у питаннях протидії домашньому насильству є ефективним інструментом у подоланні цієї проблеми в нашій громаді. Саме співпраця відділення поліції, центру соціальних служб, служби у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення. Управління освіти та інших є позитивним прикладом такої взаємодії. Створення мобільної бригади при центрі соціальних служб, надання їм в оренду транспортного засобу та  миттєве реагування на повідомлення про вчинення домашнього насильства дає змогу вчасно з’ясувати обставини та надати необхідний комплекс соціальних послуг.

Також учасники засідання підвели підсумки своєї роботи у напрямку протидії домашньому насильству. Зокрема, увага учасників круглого столу була сфокусована на необхідності проведення інформаційно-просвітницьких заходів серед населення громади щодо запобігання та протидії домашньому насильства та насильства за ознакою статті. Війна показала, що гендерно-зумовлене насильство є одним із найбільш стійких порушень прав людини і є щоденною загрозою життю та здоров’ю людей. Економічна нестабільність, підвищення мобільності, зростання рівня безробіття, збільшення доступу населення до інформаційних мереж сприяють поширенню цього злочину.

У період формування правової держави значну роль відіграє один із основних її інститутів – сім’я. Сім’я як осередок суспільства без підтримки держави та її інституцій не завжди спроможна виконувати свої головні функції, зокрема щодо забезпечення належного добробуту та виховання дітей. Негативні наслідки насильства в конкретній сім’ї відчуває на собі все суспільство. Отже, від своєчасності та ефективності реагування уповноважених суб’єктів, залежить майбутнє не лише членів окремої сім’ї, а і всього суспільства та держави в цілому.

Поділитися