Як зберігати картоплю правильно

Осінь у розпалі, вже зібрано урожай картоплі, якась частина залишиться для споживання, решту треба зберегти для посадки на наступний рік. Тут виникає питання – як зберігати картоплю правильно, де зберігати та як запобігти її псуванню протягом всього періоду зберігання.

Успішне зберігання будь-якої картоплі протягом тривалої зимівлі можливо тільки при наявності здорового врожаю бульб. Збереження картоплі залежить і від її якості. Тому перед закладанням на зберігання картоплю слід просушити, відсортувати, видалити всі дрібні, хворі, загниваючі бульби,  з великими механічними пошкодженнями. Необхідно видалити і залишки землі з бульб картоплі, та інші сторонні домішки.

Перші два тижні викопана картопля заліковує механічні пошкодження, отримані при збиранні та транспортуванні врожаю в сховище. При цьому бульби інтенсивно дихають (виділяється тепло і вуглекислий газ), що вимагає хорошої вентиляції. Тому в цей період урожай картоплі витримують у приміщенні, що добре продувається (продовольча партія – в темряві, а насіннєва – при розсіяному світлі). Це вбереже бульби від розвитку грибних інфекцій, що знаходяться на поверхні бульб. Картопля, що сильно уражена паршею, зберігається, в цілому, нормально, але на насіння залишати її не слід, краще розмістити окремо або у верхній частині продовольчої партії, щоб вона пішла в їжу в першу чергу.

Для зберігання врожаю городники  зазвичай використовують погреби, підвали й льохи, іноді навіть доводиться зберігати картоплю у квартирних умовах, на балконах або на лоджіях, наскільки дозволяють погодні умови за вікном.

Де б не зберігалась картопля, сховище потрібно підготувати також. Його завчасно очищають від залишків різного сміття і обробляють розчином хлорного вапна. Ці заходи необхідні для знищення збудників захворювань цієї культури, які потрапили до приміщення з урожаєм попередніх років (патогени дуже живучі і здатні зберігатися кілька років у стані спокою). Деякі картоплярі обприскують, інші – просто білять за допомогою звичайної кисті стіни сховища (на 10 л розчину вапна беруть 100 г хлорки або хлораміну). Після обробки сховище добре провітрюють.

Для зберігання бульб картоплі бажано зробити два окремих відсіки: один – для харчових цілей, інший – для насіннєвої картоплі. Їх можна спорудити у вигляді дерев’яних перегородок з окремих дощок або цільних щитів.  В якості настилу при зберіганні бульб картоплі використовують дерев’яну гратчасту підлогу (ширина щілин 2-3 см), підняту над бетонною, кам’яною або земляною основою самого приміщення. Це роблять для того, щоб картопля при зберіганні не торкалась цементних стін і підлоги.

Бажано у сховищі мати термометр, щоб стежити за температурою під час зимівлі врожаю.

Протягом 2-3 місяців після збирання ростові процеси картоплі перебувають у стані найбільш глибокого спокою, і вона не проростає. Тому деякий час можливе зберігання її в теплому приміщенні.        

Після охолодження картоплі до 2-х-5-ти градусів починається основний (зимовий) період її зберігання.  На якість зберігання протягом усього цього періоду буде впливати температура навколишнього середовища. Від неї залежить швидкість всіх життєвих процесів в бульбах (перетворення крохмалю в цукор і навпаки).      Оптимальна температура зберігання бульб картоплі 2- 5 градуси при відносній вологості повітря 85-93%. Серйозні відхилення від цього режиму ведуть до збільшення втрат, адже температура значно впливає на стійкість картоплі до фітопатогенних мікроорганізмів: її підвищення веде  як до активного проростання бульб, так і до швидкого поширення хвороб.

При зниженні температури в інтервалі 2-0 градусів у бульбах картоплі накопичуються моносахариди, через це вони стають трохи солодкуватими і менш придатними для зберігання. Важливо не допустити в сильні морози підмерзання картоплі, особливо насіннєвої.

При нульовій температурі спостерігається пошкодження і загибель вічок бульб картоплі. При більш високих температурах (7 градусів і вище) бульби дають ранні довгі паростки, які легко і в значній мірі уражаються збудниками ризоктоніозу, сріблястою паршею та м’якою бактеріальною гниллю.

Крім того, тривале зберігання картоплі при підвищених температурах, у два рази збільшує відходи бульб в результаті активного випаровування води (у порівнянні зі зберіганням в оптимальних умовах).

Під час зимового зберігання картоплі можуть проявлятися її інфекційні хвороби, проте сортування бульб потрібно починати при появі у їх масі (частіше на поверхні) бульб картоплі, що вже починають розкладатися (бактеріальна м’яка гниль). У цьому випадку разом з хворими  вибирають і знищують і дотичні з ними бульби.

І на закінчення, корисна порада, якщо Ви купуєте картоплю. У будь-якому випадку, який би не був сорт картоплі, він повинен бути щільним і твердим. Не купуйте м’яку, в’ялу і пророслу картоплю, також картоплю з легким білим нальотом. Перевірте, чи є на картоплі зелені плями. Вони означають, що картопля зберігалась на світлі, а при цьому в ній виробилась отруйна речовина – соланін. Якщо Ви купили таку картоплю, зелені плями потрібно зрізати, а іншу частину можна використовувати в їжу.

Якщо Ви дотримаєтесь всіх умов зберігання урожаю картоплі, то зможете насолоджуватися ним у всіляких стравах аж до нового врожаю.

Головний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Сумській області А.О. Кравченко

Поділитися