У громаді відзначили День Захисників і Захисниць України

У зв’язку з реформою церковного календаря, починаючи з цього року День Захисників і Захисниць України, а також християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці щороку відзначатиметься 1 жовтня.

З нагоди державного свята у Лебединській громаді відбулися заходи з відзначення День Захисників і Захисниць України та вшанування пам’яті Героїв, які віддали своє життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Виконуюча обов’язки міського голови Світлана Горошко, керуючий справами виконавчого комітету Сергій Подолько та начальник другого відділу Сумського РТЦК та СП (м. Лебедин) підполковник Ігор Ячменьов поклали квіти до Кам’яного хреста «Воїнам, що віддали своє життя за Україну» та Козацького меморіалу «Могила Гетьманців», а також вшанували пам’ять Героїв, уродженців Лебединської громади, які віддали найцінніше – власне життя, захищаючи країну від ворога.

Цього дня разом з усією країною Лебединська громада долучилася до нової всеукраїнської традиції «Хвилина шани», яку започаткував Президент України Володимир Зеленський.  Нова традиція має на меті вшанування пам’яті людей, які загинули, захищаючи нашу державу та українців національною хвилиною мовчання 1 жовтня о 9 годині ранку.  

Довідково, День Захисників і Захисниць України —державне свято України, що відзначається щороку 1 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День Захисника України». Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня.

Крім того, з метою встановлення гендерної рівності 3 серпня 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» № 1643-ІХ, який парламент ухвалив 14 липня 2021 року. Згідно із законом, назва свята «День Захисника України» змінюється на «День Захисників і Захисниць України».

Поділитися