До Дня туризму в Україні: у громаді відбувся науково-практичний форум

У рамках запланованих заходів з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні відділом культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради було ініційовано проведення науково-практичного форуму «Розвиток туризму на території Лебединської міської територіальної громади у період військового часу». Захід розпочався «Привітальною піснею» у виконанні народного аматорського ансамблю «Лебедина пісня» комунального закладу Лебединського міського центру культури і дозвілля (керівник Ольга Пащенко).
Виконуючий обов’язки міського голови Світлана Горошко привітала учасників заходу і побажала успіхів та натхнення в подальшій роботі, зазначила, що військовий стан в Україні наклав свій відбиток на багато сфер життя українців. Торкнулося він й сфери внутрішнього туризму, мандрувати та пересуватися країною не заборонено та слід пам’ятати, що у кожній області за безпеку відповідають, насамперед, військова адміністрація, а також місцева влада, ДСНС, поліція та військові. Саме до них варто звертатися, щоб уточнити – чи безпечно їхати в той чи інший регіон, які локації можна відвідувати.

У нелегкий час війни туризм розвивається, грамотами за значний особистий внесок у справу патріотичного виховання, зміцнення національної свідомості, розвиток туризму на території Лебединської міської територіальної громади було нагороджено кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача кафедри туризму СНАУ Олександра Коваленка, виконуючого обов’язки директора заповідника «Михайлівська цілина» Григорія Дудченка, підприємця, волонтера, директора підприємства «Пролісок» Івана Пилипенка.

Учасниками науково-практичного форуму були: завідувач кафедри туризму СНАУ Олександр Коваленко з дослідженням «Перспективи створення туристсько-екскурсійних маршрутів пам’яті Лебединською громадою про військову агресію рф проти України на прикладі досвіду м. Ірпінь», кандидат біологічних наук, доцент кафедри туризму Микола Баштовий «Екотуристичні маршрути та історико-культурна спадщина, як фактор регіональної різновікової психо-емоційної повоєнної реабілітації».

Виконуючий обов’язки директора заповідника «Михайлівська цілина» Григорій Дудченко говорив про розвиток туристичних маршрутів, про польовий офіс природного заповідника, про садиби зеленого туризму поблизу заповідника, про дію двох екологічних стежок «Заповідний степ» та «Михайлівська цілина», які пролягають через заповідник і є пізнавальними та безпечними. Про свій внесок у туристичну галузь Лебединської громади в умовах війни, коли підприємство продовжувало працювати, коли бомбили та обстрілювали рашисти Лебединщину розповів підприємець, волонтер, директор ТОВ «Пролісок» Іван Пилипенко

Директор «Фермерського господарства «Ферма ЕКО» Валерій Чалий розповідав про військовий час на равликовій фермі та труднощі у збереженні військової техніки та процес її меморіалізації.

Родзинкою заходу стала презентація мінеральної води санаторію «Токарі –Бережки», яка вже протягом багатьох років є вірними супутниками у підтриманні здоров’я, одним із засобів реабілітації відпочиваючих санаторію . Улітку санаторій стає справжнім оазисом, котрий захищає від міського смогу та метушні. А взимку є прихистком для тих, хто хоче підтримати свій імунітет та запобігти загострення хронічних захворювань. З кожним ковтком мінеральної «Токарівської» води, що добувається зі свердловини глибиною 1200 метрів, відновлюється захисні функції імунітету організму.

Піснею дуету у складі Марини Зініної та Сергія Касьянова (КЗ «Міський будинок культури») та презентацією чаїв від старшого викладача кафедри туризму СНАУ Анни Новікової завершився форум.

У рамках проведення форуму буде підготовлена та випущена друком Збірка наукових статей, всього 7 учасників очного виступу та 7 заочного (дистанційного) – це результат спільної науково-практичної, пошукової та дослідницької роботи викладачів та студентів СНАУ, органів місцевого самоврядування, музеїв, приватних підприємців.

Підсумком стала теза, що під час дії військового стану потрібно активно і частіше подорожувати, відкривати для себе нові туристичні локації нашої Лебединської громади. Віримо в Перемогу заради майбутнього нашої вільної, незалежної України.

Поділитися