Стан розвитку культури і туризму на території Лебединської міської територіальної громади

Під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради було детально розглянуто питання щодо стану розвитку культури і туризму на території Лебединської міської територіальної громади.

За детальною інформацією начальника відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани Циханської, відділ культури і туризму має два структурних підрозділи, а саме: централізована бухгалтерія (далі – бухгалтерія) і сектор туризму та інформаційної політики (далі – сектор туризму). Загальна кількість працюючих у відділі культури і туризму – 10 осіб. Загальна кількість закладів культури становить 55 закладів, із яких:

27 клубних закладів культури: комунальний заклад «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради, який має 18 сільських будинків культури-філій, 4 сільських клубів-філій та 1 об’єкт дозвіллєвої роботи-філія, комунальний заклад «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради, Кобижчанський міський клуб та Куданівський міський клуб;

25 бібліотечних закладів: комунальний заклад «Лебединська центральна міська бібліотека» виконавчого комітету Лебединської міської ради, яка має 21 сільську бібліотеку-філію, міська бібліотека № 1, міська бібліотека № 2 та міська бібліотека № 3;

2 музеї: комунальний заклад «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунальний заклад виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва»;

1 комунальний заклад «Лебединська школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі».

У І кварталі 2023 року відділ культури і туризму з усіма йому підпорядкованими закладами культури працював у межах своїх безпекових можливостей, які можливо було реалізувати під час військового стану.

Клубними закладами культури проведено ряд концертів, на яких збирали фінансову допомогу для Збройних Сил України.

Комунальним закладом «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради разом з філіями проведено 26 концертів у рамках благодійної акції «Разом до перемоги», на яких зібрано 265,56 тис. гривень.

Ці кошти передано благодійним організаціям «Піксель у вишиванці», «Волонтери Лебединщини» та волонтеру Олександру Спичці, на які було придбано старлінк з адаптером, радіостанцію Моторола, додаткові батареї до радіостанції, планшети, супутниковий модем (старлінк), квадрокоптер, маскувальні сітки, весняне військове спорядження (одяг та взуття), бензопили та комплектуючі до них. 

Комунальним закладом «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено 7 концертів, на яких зібрано 56,3 тис. гривень. Надано платних послуг на суму 30,68 тис. гривень.

Проведено поточний ремонт споруди цивільного захисту на загальну суму 246,89 тис. гривень.

Розпочата робота з підключення 8 сільських клубів до мережі швидкосмугового Інтернету. Підключені Ворожбянський сільський будинок культури-філія, Михайлівський сільський будинок культури-філія, Великовисторопський сільський будинок культури-філія, Червленівський сільський будинок культури-філія.

Проведено поточний ремонт підлоги спортивного залу на загальну суму 60,0 тис. гривень та аварійного виходу на загальну суму 10,0 тис. гривень у комунальному закладі «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради; поточний ремонт відмостки та водостоку, заміну дверних блоків службових виходів у комунальному закладі «Лебединський міський художній музей ім. Б.К.Руднєва» на загальну суму 94,89 тис. гривень; ремонт відмостки у комунальному закладі «Лебединський міський краєзнавчий музей» на загальну суму 99,98 тис. гривень.

У звітному періоді у закладах культури Лебединської міської територіальної громади було проведено заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду 2023-2024 років, а саме: закуплено 370 куб. метрів дров на суму 616,7 тис. гривень.

Закуплено паливно-мастильних матеріалів для розпилювання дров та заправки службового транспорту на загальну суму 24,2 тис. гривень.

Виготовлено облікову документацію на пам’ятки культурної спадщини на загальну суму 50,0 тис. гривень.

На ремонт пам’яток культурної спадщини було придбано будівельних матеріалів на суму 40,0 тис. гривень.

Першочерговими завданнями відділу культури і туризму залишаються:

проведення капітальних та поточних ремонтів у закладах культури;

зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладів культури;

підтримка мистецької творчості, яка забезпечує якісний рівень національної культури та культури Лебединської міської територіальної громади;

розвиток духовної культури Лебединської міської територіальної громади, організація дозвілля населення, естетичне виховання дітей;

продовження роботи із забезпечення закладів культури комп’ютерною та офісною технікою, підключення до мережі Інтернет;

розширення переліку платних послуг, залучення коштів спонсорів, пошук недержавних джерел фінансування.

Поділитися