Держпродспоживслужба України зазначає, що протягом поточного року продовжують реєструватися випадки отруєння дикорослими грибами в Україні. За даними територіальних управлінь харчові токсикоінфекції, пов’язані із вживанням в їжу грибів, зафіксовано в окремих областях.
Так, випадок отруєння дикорослими грибами в Одеській області був пов’язаний з вживанням студенткою з міста Одеси маринованих грибів, схожих на опеньки, які вона придбала у приватної особи на стихійному ринку. У Дніпропетровській області 11-річний постраждалий самостійно придбав сухі, мелені гриби «Мухомори» через інтернет-мережу.
В Сумській області протягом останнього місяця вже також зареєстровано 2 випадки отруєнь грибами з трьома постраждалими у Шосткинському районі. Постраждалі збирали різні види сироїжок, які вживали смаженими без попереднього відварювання. На щастя, всі захворілі отримали вчасну медичну допомогу та виписані з одужанням, хоча при госпіталізації їх стан розцінювався як важкий та середньої важкості.
Анамнез виникнення зазначених випадків отруєнь грибами свідчить про недостатній рівень обізнаності населення щодо питань профілактики харчових отруєнь, що є особливо небезпечним у період сезонної активізації збору грибів.
Отруєння грибами є одними з найбільш важких харчових отруєнь через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або навіть їстівних грибів – при порушенні їх обробки, техніки приготування та зберігання, при вживанні перезрілих, підгнилих, червивих плодових тіл грибів. Безумовно отруйні гриби містять речовини, які не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.). Щодо умовно їстівних грибів – то їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки (волнушки рожеві), піддубники, грузді, сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін. Є ще неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
Щоб уникнути важких і смертельних випадків отруєнь грибами кожному необхідно знати і дотримуватися важливих і життєво-необхідних заходів профілактики:
- Основним заходом профілактики отруєння грибами є правильна їх диференціація. Для правильного орієнтування слід міцно засвоїти основні ботанічні ознаки отруйних і неїстівних грибів і користуватися ними при зборі: ніколи не збирайте гриби, біля основи ніжки яких є клубневидне потовщення, оточене оболонкою; намагайтеся гриби, особливо сироїжки, брати з цілою ніжкою – це допоможе не сплутати бліду поганку з сироїжкою; пам’ятайте про помилкові опеньки – не беріть гриби з яскраво забарвленим капелюшком.
- Для запобігання отруєнням можна збирати тільки ті гриби, які відомі Вам як безумовно їстівні, зривати тільки цілком розвинені, не перезрілі, не червиві, кожен гриб необхідно ретельно оглядати перед тим, як покласти його в кошик. Гриби, в яких ви сумніваєтеся, відразу викидайте, не пробуючи їх на смак.
- Причиною отруєння можуть бути також гриби, зібрані поблизу автомобільних доріг або в промислових зонах, що створюють нездорову екологічну атмосферу. Такі гриби поглинають з ґрунту і вбирають величезну кількість токсичних речовин, таких як цезій, кадмій, ртуть, свинець, мідь, цинк, стронцій і ін., дуже шкідливих для організму людини. Тому навіть рясні сімейства їстівних грибів, що ростуть в невідповідних місцях, треба обходити стороною.
- Принесені додому гриби в той же день потрібно розсортувати і повторно ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі і червиві слід викинути.
- Пам’ятайте: гриби – продукт, що швидко псується! Максимальний термін зберігання свіжих грибів 18-24 години при температурі до + 10⁰С. Гриби повинні відразу ж, в день збору, піддаватися кулінарній обробці (вимочування, відварювання з наступним зливанням відвару, подальше проварювання і просмажування).
- Ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, які, крім помилок, нічого не дають.
- Дотримуйтесь технології обробки, приготування та зберігання грибних страв. Для вживання в їжу придатні тільки свіжі і здорові гриби. Очищені від залишків землі, добре промиті гриби відмочуються або відварюються, бажано декілька разів у підсоленій воді протягом 10-15 хв. Відвар зливається після кожного проварювання грибів. І тільки після цього гриби можна використовувати для приготування страв.
- Досить важливим є дотримання правильної технології приготування консервів з грибів Не консервуйте гриби за допомогою герметичного закупорювання, оскільки неправильно приготовані грибні консерви, закупорені герметично, найчастіше викликають харчові отруєння. При цьому причиною отруєння є не самі гриби, а бактерії Clostridium botulinum, які розвиваються без доступу кисню в закупореній банці і виділяють смертельно небезпечну отруту (токсин), який призводить до захворювання ботулізмом. Такі гриби особливо небезпечні тим, що за зовнішніми ознаками, смаком і запахом вони майже не відрізняються від доброякісних!
- Не купуйте гриби та грибні страви невідомого походження і в місцях, не призначених для продажу харчових продуктів, у незнайомих виробників грибних консервів.
- Оскільки гриби являють собою «важку» їжу, не рекомендується вживати страви з них особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бо це може викликати загострення. Людям похилого віку, дітям, вагітним бажано виключити гриби з раціону харчування.
- Нагадаємо, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують груддю, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Перша допомога в разі отруєння грибами: терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103; промийте шлунок великою кількістю чистої води; дотримуйтеся постільного режиму; пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; прийміть сорбенти.
Категорично заборонено при цьому вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Пам’ятайте, що найбільш дорогоцінне, що є в людини – це її життя та здоров’я. Не нехтуйте правилами безпеки щодо вживання грибів. У разі погіршення самопочуття після вживання в їжу будь-яких страв із грибів негайно звертайтеся до лікаря !!!