«Голосом Бориса Гмирі Україна з Богом розмовляє»

“…Я щасливий, що став співаком…”

Борис Гмиря

5 серпня виповнюється 120 років з дня народження великого співака, нашого земляка, уродженця Лебедина – Бориса Романовича Гмирі. Він співав так, що фахівці не вірили, що таке можливо, а ті, хто слухав його забували, що вони на землі. Поет Дмитро Білоус писав про нього: «Голосом Бориса Гмирі Україна з Богом розмовляє». В усьому світі його називали «Борис Великий», а у своєму посланні від 11 вересня 2003 р. ЮНЕСКО констатувало: «Співак Гмиря, відомий як «Борис Великий» (Borys Тhe Great), і його величний бас – визнані унікальним феноменом, який належить не тільки Україні, а й світовій культурі в цілому».

За період 1945-1982 рр. фірма грамзапису «Мелодія» випустила 7 000 000 000 платівок із записами народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі. Ще за життя Гмиря потрапив до міжнародної енциклопедії “Who Is Who?”, що для радянського артиста було безпрецедентним фактом. Так ось, редакція тієї енциклопедії стверджувала, що у світі видано (1962) 1 000 000 000 платівок Бориса Гмирі – це не рахуючи аудіо-касет та компакт-дисків. У репертуарі великого українця з голосом м’якого оксамитового тембру було 300 українських народних пісень і романсів (кожен другий твір у його доробку).

Борис Гмиря донині залишається єдиним артистом, котрий записав повноцінний вокальний цикл «Шевченкіан», неперевершено виконавши 24 музичні твори на поезії Кобзаря. Вшановуючи пам’ять великого земляка, до ювілейної дати з дня народження митця в міських бібліотеках оформлено книжкові виставки на тему «Золотий голос України» та проведено цикл бліц-інформацій.

Поділитися