Що потрібно знати про епідемію холери в умовах війни

На даний час у соцмережах поширюють повідомлення про страшну епідемію холери. Будь ласка, не поширюйте неперевірену інформацію, адже так ви підіграєте ворогу. Слідкуйте за новинами, яку публікують виключно офіційні джерела.

На затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед — пов’язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у т.ч. холера), ботулізм тощо. Водночас під час війни або стихійних лих завжди підвищується ризик виникнення спалаху холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов. Нині спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак — і забруднення колодязів.

Однак з огляду на всі ризики, у постраждалих від підтоплення і прилеглих до них районах медики здійснюють посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків.

Важливо пам’ятати, що холера поширюється через забруднену воду та їжу. Вона викликає сильну діарею, яка може призвести до різкого зневоднення організму та смерті. Якщо не розпочати лікування, сильне зневоднення може спричинити шок, кому та смерть протягом кількох годин!

Симптоми холери:

  • частий пронос — до 10 і більше разів на добу;
  • блювота;
  • біль у животі.

Через сильну водянисту діарею людина втрачає багато рідини (у перші дні хвороби — до 10 літрів), що призводить до вкрай серйозного зневоднення.

Ознаки серйозного зневоднення:

  • спрага, сухість у роті;
  • темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання;
  • головний біль;
  • судоми м’язів;
  • різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається в складки і довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими;
  • холодна шкіра за нормальної або зниженої температури тіла;
  • задишка та різка слабкість;
  • запаморочення;
  • прискорене серцебиття та дихання;
  • сонливість, млявість, розгубленість і дратівливість;
  • можлива короткочасна втрата свідомості.

Як уникнути захворювання:

  1. У жодному разі не пийте і не використовуйте сиру воду.
  2. Мийте руки, фрукти та овочі водою, в якості якої впевнені.
  3. За можливості уникайте контакту з брудною водою.
  4. Добре просмажуйте м’ясо та рибу.
  5. Не збирайте мертву рибу (або ту, що вмирає) та не їжте її.
  6. Не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  7. Не купайтесь і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  8. дотримуйтесь особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  9. використовуйте чисту воду;
  10. мийте овочі та фрукти перед вживанням; ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через одну хвилину.

Лебединське відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»

Поділитися