Домашнє насильство над літніми людьми

Коли розмова заходить про домашнє насильство, більшість людей уявляють собі сварку між чоловіком та дружиною, іноді — жорстоке поводження з дитиною. Але домашнє насильство може бути направлено на будь-якого члена родини.

Тому в Законі України щодо домашнього насильства визначено дуже широке коло осіб, що можуть піддаватися такому насильству. Так від нього можуть страждати літні люди, а кривдником виступає представник молодшого покоління — дорослі діти та онуки, їхні партнери.

Чому так відбувається?

Літні люди більш вразливі та незахищені.

Вони значною мірою ізольовані від суспільства, їхнє коло спілкування обмежене родичами, а отже – менше людей знають про їхню проблему і можуть прийти їм на допомогу.

До того ж, людям літнього віку важко звернутися по допомогу. Їм може бути складно прийти в поліцію і сказати: мій син мене б’є і забирає гроші, – адже це означає звинуватити у злочині свою дитину, нехай вже й дорослу.

Багато хто з них може мати обмежену мобільність або взагалі нездатний вставати з ліжка, їм важко подорожувати містом без сторонньої допомоги, вони гірше орієнтуються.

Більшість людей літнього віку просто менше знають про свої права та можливості, куди і до кого вони можуть звернутися у ситуації насильства.

Раніше такі форми домашнього насильства взагалі випадали з поля зору правоохоронних органів, громадських та соціальних організацій. Тепер, відповідно до Закону України, будь-які форми фізичного, психологічного, економічного насильства стосовно літніх родичів кваліфікуються як правопорушення, як і будь-які інші.

Закликаємо кожного мешканця Лебединської територіальної громади, хто страждає від насильства, або кому стало відомо про випадки насильства, негайно звернутись до Управління соціального захисту населення виконкому Лебединської  міської ради за адресою: м. Лебедин, вул. Сумська,12; тел. 2-14-92

У вихідні, святкові та неробочі дні та години постраждалі від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі можуть звернутися за допомогою, зателефонувавши:

102 – Оперативна лінія Національної поліції України;

15-47 – Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству;

0-800-213-103 – «Гаряча лінія» Координаційного центру з надання правової допомоги.

НЕ МОВЧІТЬ!!!

НАСИЛЬСТВО – ЦЕ НЕНОРМАЛЬНО!!!

Поділитися