Влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Одна з них – ДИЗЕНТЕРІЯ або шигельоз. Це бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишківника з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.
Збудники дизентерії – шигели чотирьох видів. Вони відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температури і вологості вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців. Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз.
Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій.
Шигели виділяються з організму інфікованої людини, починаючи з перших днів проявів хвороби, заразність зберігається впродовж 7-10 днів.
Хвороба передається фекально-оральним механізмом, переважно харчовим (збудник шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом. Передача шигели Григор’єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим шляхом.
Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 дні.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму:
– нудота;
– діарея;
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура, млявість;
– болі у печінці, шлунку.
Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями.
Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень.
Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни.
З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій, слід:
– мити ретельно руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і часто в антисанітарних умовах;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;
– не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовувати питну воду гарантованої якості (наприклад, фасовану бутильовану) або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) – воду перед вживанням кип’ятити;
– ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;
– не допускати в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання;
При виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області