Робота Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування та виконання заходів щодо організації робочого процесу на період воєнного стану

Питання «Про роботу Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та виконання заходів щодо організації робочого процесу на період воєнного стану» розглянули під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани Горошко.

За інформацією тимчасово виконуючої обов’язки директора Центру Ніни Кияшко, повномасштабне вторгнення російської федерації на нашу землю, запровадження воєнного стану в Україні стало величезним викликом для кожного з нас.

Незважаючи на це працівники Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) забезпечують жителів громади своєчасною, доступною, якісною підтримкою та надають соціальні послуги.

Сутність соціальних послуг полягає в тому, що вони надаються людям, які опинилися у біді та не можуть самостійно з цим впоратися, тому сьогодні більшість наших громадян потребують допомоги соціальних працівників, соціальних робітників та інших працівників соціальної сфери.

Надання соціальних послуг регулюється Законом України «Про соціальні послуги», зважаючи на обставини Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях» від 7 травня 2022 р. № 560. Реалізація прийнятої постанови дає можливість забезпечувати оперативне надання соціальних послуг особам, які перебувають в складних життєвих обставинах, а саме за неможливості застосування загального порядку організації та надання соціальних послуг, здійснювати надання соціальних послуг Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) екстрено (кризово).

Виконавчим комітетом Лебединської міської ради було прийнято рішення від 16 березня 2022 року № 48 «Про надання соціальних послуг Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) екстрено (кризово) на час дії воєнного стану», даним рішенням було надано право тимчасом виконуючому обов’язки директора приймати рішення про надання соціальних послуг громадянам екстрено (кризово) за заявою громадянина/його законного представника про надання соціальних послуг, з подальшим інформуванням про їх надання управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради. Послугу догляду вдома екстрено (кризово) отримало 85 громадян, а послугу натуральної допомоги 222 громадянина.

Станом на 1 червня 2023 року в установі отримали послуги 997 громадян, у відділення соціальної допомоги вдома 809 громадян, а у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги 188 громадян. Гуманітарну допомогу, у вигляді продуктових наборів. отримало 188 підопічних територіального центру.

На даний час робота установи здійснюється згідно вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року.

З цього моменту були видані накази:

  • про організацію кадрового обліку в умовах воєнного стану;
  • про ознайомлення працівників з наказами та іншими документами, що безпосередньо стосуються їхньої діяльності засобами телекомунікаційного зв’язку;
  • про можливість отримання працівниками відпустки без збереження заробітної плати без обмеження строку;
  • про те, що святкові дні є звичайними робочими днями;
  • про затвердження Порядку організації та ведення персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • а також наказ про порядок дій працівників під час спрацювання сигналу «Тривога».

Працівники територіального центру під підпис попереджені про заборону встановлення неофіційних контактів, співробітництва (в т.ч. використовуючи сталі побутові та родинні зв’язки) з представниками країни-агресора, про заборону надання представникам країни-агресора інформації щодо соціально-політичної та економічної обстановки в регіоні, а також про відповідальність за вчинення інших протиправних дій, заборонених чинним законодавством, які можуть принести шкоду державній безпеці України.

Робота працівників Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) спрямована на вдосконалення комфортного проживання громадян похилого віку, осіб з інвалідністю в період воєнного стану та і в цілому тому, що життя людини – сама велика цінність.

Наразі надання соціальних послуг є одним з пріоритетних напрямів діяльності у нашій громаді, тому необхідно оптимізувати процес отримання довідок громадянами, які подаються разом з заявою про надання соціальних послуг (про доходи, про склад зареєстрованих осіб).

Поділитися