4 червня – Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії

Найпоширеніша жахлива агресія сьогодення – військові конфлікти. А тому метою Міжнародного дня безневинних дітей-жертв агресії є привернення уваги світової спільноти до болю та страждання дітей усього світу, які піддаються фізичному та морально-психологічному насильству під час війни.

Історія відзначення цієї дати починається з 19 серпня 1982, коли Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня щороку як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.

Діти України, на превеликий жаль, вже знають, що таке воєнна агресія. І не з історичних джерел або кінострічок. Наші діти на власні очі споглядають жахіття війни, її наслідки – і ці чорні тіні закарбовуються у пам’яті молодого покоління назавжди.

З 2014 року розпочалася російська збройна агресія на Донбасі. Уже відтоді на Сході гинули, зникали безвісти, були пораненими й травмованими невинні українські діти. Повномасштабна російська агресія 2022 року знову змусила нашу державу відчути, як це, коли безневинні діти страждають через війну.

Тільки від початку повномасштабного російського вторгнення рахунок постраждалих дітей вже йде на сотні. За даними дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ з 24 лютого 2022 року в Україну загинула 501 дитина і ще майже тисяча дістали поранення. Це лише підтверджена ООН кількість. Справжня цифра, ймовірно, набагато вища, а втрати для постраждалих сімей неймовірні.

Наслідки російської агресії в Україні весь світ пам’ятатиме ще упродовж століть. Ми ніколи не пробачимо смерті безневинних дітей, які повинні були стати майбутнім нашої держави. Ми сподіваємося, що війна незабаром закінчиться, більше не будуть гинути ні українські військові, ні мирні мешканці, ні безневинні діти.

Поділитися