Спочатку було Слово…

24 травня світ відзначає День слов’янської писемності і культури.

В цей день у всіх слов’янських країнах вшановують пам’ять святих Кирила і Мефодія, адже саме вони дали слов’янам писемність, використовуючи простий і зрозумілий алфавіт.

Брати-просвітителі народилися в дев’ятому столітті у місті Солунь (Салоніки, Греція). Кирило тривалий час успішно працював над створенням слов’янської абетки на основі грецької. Брати суттєво змінили звукову систему, доповнивши грецьку абетку новими буквами, запозичивши їх у так званій глаголиці, яка вже тоді була поширена у східних і південних слов’ян і названа на честь одного з братів «кирилицею».

На основі абетки братів були створені абетки таких мов, як українська, білоруська, російська, сербська, чорногорська, македонська, болгарська.

Пройшли століття, і у вінку слов’янської культури розцвіла, набувши авторитету і визнання, милозвучна українська мова.

У бібліотечних закладах Лебединської громади до Дня слов’янської писемності і культури пройшов ряд заходів. 

Боровеньківською СБФ проведена літературна хвилина «Без мови, без букв не було б нашої нації – українського народу, не було ні історії, жодної великої дати, жодного великого імені…» та відбулася презентація книжкової виставки «Мова- державна перлина, є мова, є нація».

«Там, де живе рідна мова, живе український народ» – під такою назвою в читальній залі міської бібліотеки № 2 оформлена книжкова полиця, а у міській бібліотеці № 1 всі зацікавлені читачі можуть переглянути літературу мовознавчого характеру та дізнатися про історію української мови з тематичної викладки «Мова моя – в тобі мудрість віків». На виставці також можна познайомитися з прадавніми українськими літературними пам’ятками: «Повістю минулих літ», «Словом про похід Ігорів», «Велесовою книгою», з першим виданням «Кобзаря» Тараса Шевченка та ін.

До Дня слов’янської писемності та культури Московськобобрицька СБФ презентувала жителям села тематичну виставку літератури «Ти – наше диво калинове, кохана українська мова» та провела інформ-хвилинку «Знань і розуму основа – рідне слово, рідна мова».

«Без мови немає народу, як сонця без світла й тепла» – під такою назвою презентує книжкову виставку Пристайлівська СБФ, а пізнавальна година «Рідна мова чиста, як роса» пройшла в Ворожбянській СБФ.

Відкриті перегляди тематичної літератури також оформлено в ряді книгозбірень: «Рідна мова, рідне слово» (Маловисторопська СБФ), «День слов’янської писемності та культури» (ЦМБ і Василівська СБФ), «Мова наша солов’їна» (Підопригорівська СБФ).

Поділитися