Тиждень екології в бібліотеках громади

В квітні є важливі дати екологічного спрямування: 15 – День довкілля, 22 – Всесвітній день Матері-Землі, 26 – День Чорнобильської трагедії. Ці дати значущі не лише для українців. Весь світ стурбований екологічним станом планети, і тому 2021–2030 роки було оголошено ООН – Десятиріччям відновлення екосистем.

В нашій країні вже другий  рік критична ситуація з забрудненням навколишнього середовища. Військовими діями знищується екосистема та довкілля семимильними кроками. Саме сьогодні є велика необхідність в здійсненні «екологічного інформування» населення з метою підвищення почуття відповідальності кожної людини за збереження природи, щоб екологічне забруднення не призвело до катастрофи.

У бібліотечних закладах Лебединської громади пройшов тиждень екологічних знань, метою якого було привернення уваги користувачів бібліотек до екологічних проблем, нагадування про те, що кожен має зробити в напрямі збереження та відновлення рідної землі.

У книгозбірнях пройшли огляди літератури, еко-бесіди, оформлено книжкові виставки та відкриті перегляди літератури екологічного спрямування: «Дивосвіт рідної природи» (Маловисторопська СБФ), «Екологія ХХІ століття: тривоги і надії», «Йдемо в гості до природи» (МБ №1), «22 квітня – День Землі. В гармонії з природою» (ЦМБ).

Особливу увагу бібліотеки приділили аварії на ЧАЕС, адже сьогодні, коли військові дії йдуть майже поряд з ЗАЕС, а ракети літають по всій території країни, нажаль, ми не застраховані від нових катастроф, і питання ядерної безпеки як ніколи актуальне.

До уваги користувачів представлено книжкові виставки-реквієм: «Чорнобиль – біль і смуток України» (Пристайлівська СБФ), «Дзвони Чорнобиля» (МБ №1), «Чорнобиль був. Чорнобиль  застеріг.» (МБ №2), «Дзвони пам’яті» (Гринцівська СБФ), «Чорнобиль – наш вічний біль душевний» (Боровеньківська СБФ), «Гіркий полин Чорнобиля» (МБ №3), «На Чорнобиль летіли журавлі» (Василівська СБФ), «Гіркий смак полину» (Маловисторопська СБФ), «26.04.1986» (ЦМБ), «Чорнобиль – біль наш довічний» (Московськобобрицька СБФ), «Гірчить  Чорнобиль, крізь роки гірчить» (Рябушківська СБФ та Михайлівська СБФ).

Міська бібліотека №3 на годину пам’яті «Чорнобильська біда» запросила жителя села Куданівка, ліквідатора аварії на ЧАЕС Василя Солошенка. Присутні прослухали розповідь земляка про його участь у ліквідації радіаційних наслідків вибуху атомного реактора, переглянули тематичну літературу та взяли участь у конкурсі малюнків.

До 37-річниці аварії на Чорнобильській АЕС відбулася зустріч з ліквідатором Олександром Проценко в Маловисторопській СБФ, а в Рябушківській СБФ про Чорнобильську катастрофу та її наслідки дітям розповіла Яніна Шолудько    Година – спомин «Відлуння чорнобильських  дзвонів» пройшла для відвідувачів у міській бібліотеці №2, а у приміщенні Боровеньківської СБФ була проведена година пам’яті «ЧАЕС.26 квітня.», про події під час катастрофи на ЧАЕС.

Поділитися