У Лебединській громаді відбувся психологічний тренінг «Психологічна допомога постраждалим від війни»

25 квітня за ініціативи та організації Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради представники Благодійного Фонду Ріната Ахметова провели психологічний тренінг «Психологічна допомога постраждалим від війни» у стінах Лебединського міського будинку культури.

Отримати корисні знання та практичні навички під час тренінгу мали змогу внутрішньо переміщені громадяни, дружини військовослужбовців, представники управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Лебединського міського центру соціальних служб,служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради, відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського бюро правової допомоги, Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості, Сумського районного сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області, Лебединської лікарні імені лікаря К.О. Зільберника та Лебединського фахового медичного коледжу імені професора М.І. Ситенка.

Учасники тренінгу отримали рекомендації, як мінімізувати стрес, як адаптуватися до нових реалій. Така допомога вкрай важлива. Особливо для людей, які змушені відбудовувати своє життя заново.

За час повномасштабної війни кожен українець відчув певний дисбаланс, психологічний дискомфорт, стрес. Всі ми переживаємо за себе, своїх рідних та близьких. Самостійно подолати цей стан дуже важко. Особливо людям, які побували у гарячих точках та були змушені покинути свої домівки. Такі люди потребують допомоги професіоналів.

Наразі працюють мобільні бригади психологів, які надають таку допомогу безкоштовно, отримати психологічну допомогу може будь-хто.

Під час тренінгу психолог наголосила: стресовий стан не можна заперечувати. Він вже є. І треба адаптуватися до нього, мати знання, як бути з цим стресом і як самому собі допомогти у критичних ситуаціях.

Завдання психолога – не говорити, що війни вже немає і все добре. Ні. Психологи пояснюють людям, що їх стан нормальний і показують, як з цим станом жити надалі, як адаптуватися. Адже чим більше ми ігноруємо наші відчуття та емоції, тим сильніше вони потім про себе нагадають. Наше завдання – поступово «випускати пар» у безпечному форматі.

Багато вправ, які під час тренінгу порадила психолог, є дійсно ефективними, за словами учасників заходу. Тренінг був надзвичайно пізнавальним для всіх його учасників і відтепер отримані корисні знання та практичні поради зможуть бути використані для стабілізації як власного психологічного стану, так і допомоги оточуючим.

Поділитися