Виплата компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб

З 1 по 5 квітня в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради тривав прийом документів для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці. За цей період відповідні документи подали 149 громадян.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» передбачено що компенсація на оплату житлово-комунальних послуг надається:

–  фізичним особам – громадянам України, які є власниками житла,

– спадкоємцям, які прийняли спадщину, і безоплатно розмістили у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

Компенсація за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які є членами сім’ї власника житла не надається.

Для мешканців Лебединської міської територіальної громади, щоб отримати виплату особі, яка виявила бажання розмістити ВПО у своєму житловому приміщенні, необхідно:

  • внести відомості щодо приміщень приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у відповідній адміністративно-територіальній одиниці до веб-ресурсу “Прихисток” https://prykhystok.gov.ua. Це можливо зробити самостійно, або звернувшись до управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради;
  • не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, подати повідомлення за встановленою формою до управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради.

У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості, особи, що розмістили ВПО, зобов’язані повідомити про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у такому приміщенні.

Не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подати заяву на отримання компенсації.

Таку заяву подають в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів.
Заяву розглядають протягом п’яти робочих днів з дня, що настає за днем надходження такої заяви.

Звертаємо увагу! Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету можуть проводити перевірку наведених у заяві відомостей з відвідуванням (за потреби) місця розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема, з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що посвідчують особу, свідоцтва про народження малолітньої дитини, яка є внутрішньо переміщеною особою (у тому числі електронне відображення інформації, що міститься у таких документах), довідки про взяття на облік ВПО або електронної довідки, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік такої особи.

У випадку, коли за результатами перевірки встановлено факт наведення у заяві недостовірної інформації, приймається рішення про відмову у виплаті компенсації.

Компенсацію особам, що розмістили ВПО, виплачують у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Поділитися