Робота Лебединського міського центру соціальних служб

Питання щодо стану здійснення соціальної роботи Лебединським міським центром соціальних служб було детально розглянуто під час чергової апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією директора Лебединського міського центру соціальних служб Наталії КИСЛОЇ, центр проводить роботу з виявлення сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах, оцінює їх потреби, надає соціальні послуги для подолання таких обставин або мінімізації їх наслідків для сім’ї.

Основними категоріями отримувачів соціальних послуг є:

сім’ї у яких батьки ухиляються від виконання обов’язків з виховання дітей;

прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу;

сім’ї опікунів, піклувальників;

особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

постраждалі від жорстокого поводження та насильства;

сім’ї, де є алкозалежні члени родини;

постраждалі від збройних конфліктів та тимчасової окупації;

сім’ї, у яких триває процес розлучення батьків і вирішується спір щодо визначення місця проживання дітей, участі батьків у їх вихованні;

сім’ї, діти з яких перебувають у закладах інституційного догляду та виховання;

одинока матір (батько);

Для проведення соціальної роботи у Центрі працює 6 фахівців із соціальної роботи, за якими закріплена певна територія обслуговування.

Соціальні послуги у 2022 році отримали  647 сімей. 74 родини, у яких виховувалась 161 дитина, перебували у складних життєвих обставинах та отримували послугу соціального супроводу. Соціальний супровід передбачає довготривалу роботу, яка спрямована на здійснення індивідуальної соціальної допомоги та підтримки у виді надання комплексних послуг з метою подолання життєвих труднощів, збереження та підвищення соціального статусу клієнта шляхом активізації його ресурсів та найближчого оточення. В сім’ях проводилась робота щодо належного виконання батьками батьківських обов’язків, формування у них навичок догляду та виховання дитини,  облаштування оселі та приведення помешкання до належного санітарно-гігієнічного стану, безпечного для перебування у ньому дитини. Надавалась допомога в оформленні необхідних документів, проводилась профілактична робота щодо усунення та попередження проявів негативної поведінки у батьків, подолання алкогольної залежності, профілактика насилля у сім’ї. Надавалася допомога у вигляді  продуктових наборів, ліків, засобів гігієни, одяг, взуття, канцелярське приладдя, шкільні рюкзаки, іграшки.

Домашнє насильство залишається ключовою темою звернень до Лебединського міського центру соціальних служб і у переважній більшості випадків від нього страждають жінки та діти. Насильство у родині часто зумовлене сварками у стані алкогольного сп’яніння, через ревнощі, образи, приниження, що спричиняє невпевненість, нездатність  особи захистити себе. Непоодинокі випадки фізичного насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, нанесення побоїв тощо. До центру протягом 2022 року надійшло 15 повідомлень про вчинення домашнього насильства у сім’ях з дітьми. Усі повідомлення були розглянуті та проведена оцінка потреб сімей. Послугу соціального супроводу отримували 11 сімей, у них 19 дітей.

Сім’ям, які не отримали послугу соціального супроводу, надавались соціальні послуги консультування, інформування, представництва інтересів.

З метою надання соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, відповідно до їх потреб, рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 18.08.2021 № 231 «Про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» при Лебединському міському центрі соціальних служб утворена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Мобільна бригада – це об’єднання фахівців різних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Крім того, за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» з червня 2022 року у Лебединській міській територіальній громаді діє також мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. Мобільні бригади надають соціальні послуги шляхом проведення фахової консультації за допомогою телефонного зв’язку, з виїздом до місця проживання (перебування) постраждалих осіб чи іншого вказаного ними місця, у приміщенні Лебединського міського центру соціальних служб. Серед жінок та дівчат різних категорій були розповсюджені 160 наборів гідності, які були надані UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення. До цих наборів входили предмети гігієни, спідня білизна, засоби догляду.

У результаті роботи та надання соціальних послуг 40 сімей було знято з обліку. Позитивного результату досягнуто у 33 сім’ях. У 2 сім’ях батьки були позбавлені батьківських прав, 5 сімей змінили своє місце проживання, виїхавши за межі нашої громади.

Соціальна послуга соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування – комплекс заходів, що передбачає допомогу у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім’ї, адаптацію дитини в нових умовах, створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, у розвитку та вихованні, сприяння навчанню та розвитку дитини, допомогу у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв’язків, у створенні та забезпеченні умов для пріоритетного права дитини на усиновлення, підготовку дитини до виходу із сім’ї, в тому числі до самостійного життя. Соціальна послуга соціального супроводу надається: прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу – постійно; сім’ям опікунів, піклувальників – протягом року після влаштування дитини під опіку, піклування та протягом року до завершення піклування, а також за поданням відповідної служби у справах дітей у разі потреби.

У 2022 році послуга надавалась 8 прийомним сім’ям, у яких виховувалось 12 дітей, та 2 дитячим будинкам  сімейного типу, у яких виховувалось 14 дітей. У 2022 році припинила своє функціонування 1 прийомна сім’я. Ще в 1 прийомній сім’ї виведено дитину, позбавлену батьківського піклування у зв’язку із досягненням повноліття та закінченням навчання без припинення функціонування сім’ї. На кінець 2022 року функціонувало 7 прийомних сімей, у яких виховується 11 дітей. За направленням Лебединського міського центру соціальних служб, прийомні батьки та батьки-вихователі проходять навчання з метою підвищення їх виховного потенціалу на базі Сумського обласного центру соціальних служб. У 2022 році 2 прийомних батьків та 2 батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу пройшли таке навчання.

Фахівці центру здійснюють також оцінку потреб сімей опікунів/піклувальників, у яких виховуються діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування.  Послугу соціального супроводу отримували 12 сімей опікунів/піклувальників. Центр співпрацює з благодійним Фондом «Зростай у родині», який щомісячно надає адресну допомогу сім’ям опікунів у вигляді продуктових наборів. Таку допомогу отримували у 2022 році 14 сімей. Фахівці Центру постійно підвищують свою кваліфікацію, приймаючи участь у семінарах, навчальних тренінгах.

Поділитися