Працювала робоча група з вирішення питань гендерної політики

5 квітня у стінах виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулось засідання робочої групи з вирішення питань гендерної політики.

Під час роботи були підведені підсумки щодо виконання «Плану дій щодо виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року на території Лебединської міської територіальної громади» за І квартал 2023 року.

Варто зазначити, що на базі КЗ “Сумської обласної ради “Лебединський навчально-методичний центр” було створено сенсорну кімнату для покращення якості життя жінок громади, внутрішньо переміщених жінок, матерів та їх дітей з особливими потребами. Функціонування сенсорної кімнати стало можливим завдяки зусиллям жінок мобілізаторок групи самодопомоги Лебединської громади від Українського жіночого фонду при підтримці ООН Жінки в Україні та за фінансової підтримки уряду Норвегії.

На виконання «Плану дій щодо виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року на території Лебединської міської територіальної громади» управління паці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за І квартал 2023 року організувало та провело інформаційно-просвітницькі заходи на території громади з метою підвищення рівня інформованості населення щодо гендерної рівності, запобігання насильству в сім’ї та протидії гендерному насильству у співпраці з структурними підрозділами виконавчого комітету, громадськими та міжнародними організаціями та групами самодопомоги.

Так за організації управління праці у січні місяці команда «Жіночого Консорціуму України» / Сумський центр підтримки сімей / Хаб, у рамках проєкту «Допомога, відновлення, відбудова заради дітей та України, про яку вони мріють» за підтримки ERIKS Development Partner (Швеція) для дітей та їхніх мам (опікунів) провела арт-терапевтичний «Спільна творчість задля зближення та відновлення». Захід проведений для дітей сімей з числа ВПО та дітей з числа сімей які опинилися у складних життєвих обставинах. Під час заходу  робили вправи «Квітка настрою», «Мандала» та «Час настрою» – саме такі заходи допомагають розвивати здатність справлятися зі складними життєвими подіями, знаходити власні ресурси, гармонізувати власний психоемоційний стан. Позитивні емоції після заходу, вдячність його учасників, очі, що горять – це саме той результат, на який і була спрямована арт-терапія. Також, родини, які опинилися у скрутному матеріальному становищі, отримали продуктові та санітарно-гігієнічні набори.

За співпраці та сприяння управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради в межах реалізації проекту «Responding to the multi-sectoral humanitarian needs of directly conflict-affected and displaced populations» організоване разове надання гарячих обідів та продуктових наборів для ВПО. Всі отримувачі допомоги пройшли реєстрацію, загалом було охоплено 250 родин. Гаряче харчування та продуктові набори надавалися громадською організацією «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини», який фінансується Українським гуманітарним фондом (UHF) – Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA).

За організації та співпраці управління праці працівники гуманітарного центру «Проліска» видали допомогу від UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні внутрішньо переміщеним особам та особам, чиї домівки пошкоджені у Лебединській МТГ. 800 осіб змогли отримати підтримку у вигляді гуманітарних товарів по типу матраців, ковдр, подушок, посуду та гігієни.                                                                  

Спеціалісти управління праці пройшли навчання за загальними короткостроковими програмами та іншими програмами для посадових осіб місцевого самоврядування з питань Порядку денного 1325 «Жінки, мир, безпека» з питань запобігання та врегулювання конфліктів, порядку взаємодії з надання допомоги постраждалим, тренінгів з гендерної рівності, гендерно-чутливого та конфліктно-чутливого аналізу, а саме «Організація послуг психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», «Навчальний онлайн курс з протидії торгівлі людьми».

У березні за організації та сприяння управління праці та соціального захисту населення  у Лебединській МТГ Міжнародна неурядова організація Medair провела серію тренінгів для соціальних працівників громади. Тренінги були спрямовані на розвиток підтримуючих навичок спілкування та надання рекомендацій щодо захисту та підтримки людей похилого віку. Також під час проведення заходу пропрацювали методи самодопомоги для самих спеціалістів. Під час тренінгів присутні ознайомились з техніками стабілізації емоційного стану та пошуку внутрішніх ресурсів, навчились долати власний стрес завдяки відповідним технікам та застосували різноманітні ситуації на практиці

У березні управління взяло участь у зустрічі з родинами військових та безпосередньо з військовими, які з 2014 року і до сьогодні захищають нашу державу від ворога, не шкодуючи власного життя і здоров’я. На зустрічі поспілкувалися з родинами захисників, заслухали усі хвилюючі запитання та надали роз’яснення, зокрема, щодо соціальної та медичної підтримки та ін. Частину питань вдалося вирішити на місці, решту звернень взято під контроль керівництва громади для подальшого їх вирішення. Крім цього, присутні отримали контакти служб, які за потреби зможуть проконсультувати чи допомогти у вирішенні тих, чи інших питань.

За організації управління та сприяння Народного депутата Задорожнього М.М. 100 осіб з інвалідністю та осіб з числа постійно лежачих забезпечено ортопедичними матрацами.

За організації управління та сприяння громадської організації «Ротарі Клуб Київ Інтернешенал» від імені Міжнародної організації з міграції «МОМ» забезпечено дровами 174 домогосподарства, в яких проживають сім’ї загиблих (зниклих безвісти, полонених) військовослужбовців, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю та сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах

У березні проведений онлайн – фестиваль «Дитячі таланти Лебединщини- 2023» з метою, відродження та популяризація культурних та моральних цінностей сім’ї, привернення уваги широких кіл громадськості до проблем сім’ї. У онлайн-фестивалі взяло участь 43 талановиті дитини. Такі заходи є доказ того що долі мешканців громади та майбутнє дітей важливе і місцеві органи влади піклуються про них і прикладають зусилля для попередження насильства в сім’ї .

За звітній період проведено засідання комісії з присвоєння почесного звання України «Мати -героїня», та проведено вручення шести Матерям –героїням посвідчень та нагрудних знаків.

На офіційному сайті демонструвався цикл соціальних роликів «Корисно для кожного» з порадами психологів, а саме: «Ви волонтер. Як не вигоріти», «Як впоратись із синдромом «того, хто вижив», «Панічна атака, Істерика, ступор у людини поряд, як допомогти», «Панічна атака. Як собі допомогти», «Як спілкуватися з родичами та знайомими, які лишились у зоні воєнних дій», «Ви тимчасово розлучились із родиною. Як зберегти емоційний звя’зок».

Управління ініціювало розробку і написання Гендерного профілю (паспорту) громади та за співпраці з структурою ООН Жінки найближчим часом планується провести аудит безпеки Лебединської міської територіальної громади.

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради у тісній співпраці та партнерстві з усіма структурними підрозділами Лебединської міської ради, установами та закладами, а також з жінками групами самодопомоги, громадським суспільством та структурою ООН Жінки щодо вирішення та виконання плану Безпеки резолюції 1325.

Поділитися