Волонтерський рух громади активно допомагає військовим

Волонтерський рух у Лебединській громаді не вщухає ані на день. З моменту останньої публікації про роботу наших благодійників і всіх небайдужих пройшло не так багато часу, а зроблено вже чимало.

Днями укомплектований найнеобхіднішим вантаж, доставлено до наших захисників на бойові позиції. Вкотре варто відзначити всіх тих, хто не стоїть осторонь проблем, які спричинила війна в Україні. Щоразу до благодійництва долучаються нові люди, а, часом, і цілі заклади та підприємства. Той, хто хоч раз займався волонтерством розуміє скільки власних сил, часу і коштів потребує ця діяльність.

Для того, щоб наші військові на передових позиціях були забезпечені найнеобхіднішим лебединські волонтери проробили значний масив роботи зі збору, виготовлення та укомплектування вантажу для українських бійців.

Цього разу постійні благодійники та небайдужі громадяни зібрали безліч різноманітних речей, яких так потребують військові. Так, для одного з підрозділів розвідки Олександр Кузьменко виготовив антени аерофотозйомки.

Директор КЗ «Лебединський міський центр культури і дозвілля» Станіслав Фоменко передав на потреби військових кошти, зібрані на благодійному концерті на підтримку ЗСУ «Разом до перемоги!». Ці кошти було витрачено на придбання потужного генератора та двох буржуйок: одну для обігріву бліндажів та палаток, другу, оснащену чавунною плитою та водогрійкою, – для потреб польової кухні. До генератора придбано повний комплект електрообладнання: затискачі, побутові вилки та розетки, стабілізатор напруги.

Коштом благодійників для приготування їжі у літній період військовим надано мобільну газову плиту зі з’єднувальними елементами та редуктор тиску. До плити додатково придбали два балони, заправлені газом. Також куплено дві бензопили та комплектуючі до них: 9 шин та 9 ланцюгів. Варто зазначити, що вартість однієї шини коливається від 250 грн і вище, а якісного ланцюга – від 350 грн.

До цього обладнання одне з місцевих нафтопереробних підприємств надало 5 л масла для бензопил та 4 л дороговартісного масла в картер генераторів. Наголосимо, що значну частину опалювальних та водонагріваючих приладів Олександр Спічка виготовив власноруч, пристосувавши їх до потреб військових.

Педагогічний та студентський колектив одного з коледжів громади під керівництвом Любові Білокобильської також долучився до благодійної справи. Колективом закуплено рушники, спідню білизну, шкарпетки, у тому числі і самостійно зв’язані. До речей першої необхідності додали папір формату А4, ламінатор, комплект ключів для роботи з технікою та окопні свічки. Все це разом з Державним Прапором України передано нашим бійцям. Освітяни також надали певну суму грошей, за які волонтери, у тому числі, придбали вищевказані буржуйки та генератори.

Співробітниці однієї із дошкільних установ міста з перших днів повномасштабного вторгнення і до сьогодні не припиняють своєї волонтерської діяльності. Маскувальні сітки, килимки, соління домашнього приготування, декілька ящиків різноманітних солодощів, придбаних за власні кошти – це не повний перелік того, що жінки передають нашим захисникам.  

Постійну фінансову допомогу у комплектуванні вантажу бійцям надають місцеві підприємці: Оксана Гулак, Сергій Лук’яненко, Геннадій Коротін, Володимир Кримець та Павло Показанець.

До добрих справ на підтримку ЗСУ долучаються і прості, але небайдужі громадяни. Жителька Лебедина Юлія передала нашим військовим самостійно виготовлені окопні свічки та партію шкарпеток, а також дитячі малюнки, які розчулили військових.

Багато зроблено й для формування нового батальйону. Вже відомі волонтери Олександр Спічка та Сергій Курило надали допомогу у вигляді таких необхідних буржуйок, кухонного посуду та іншого інвентаря, який, здебільшого, виготовляли і оснащували самі. Частину зварювальних робіт виконали працівники підприємства, керівником якого є депутат Лебединської міської ради Микола Індик. Свій внесок у покращення побутових умов нового батальйону традиційно зробив і підприємець Олександр Андреєв.

Не обходиться на передовій і без втрат. Часом, те, що доставляють волонтери нашим бійцям, нещадно нищиться ворогом. Так, нещодавно була виведена з ладу нова, спеціально оснащена машина бойових медиків, яка прослужила на фронті лише п’ять днів.

Волонтерство – не лише кропітка праця, навіяна сильним патріотизмом, але й досить небезпечна. Не кожен погодиться так багато вкладати в роботу на громадських засадах, наражаючи на небезпеку своє життя і здоров’я. Нерідко, волонтерам доводиться долати складний і небезпечний шлях, щоб доставити необхідний вантаж військовим на бойові позиції. Тільки проїжджаючи повз купи металобрухту, що донедавна були військовою та цивільною технікою, по-справжньому усвідомлюєш цінність життя і те, як нелегко нашим військовим боронити спокій кожного з нас і незалежність цілої країни.     

Поділитися