Cоціальний захист пільгових категорій населення Лебединської міської територіальної громади

Саме це питання було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

Перед розглядом основного питання апаратної наради Світлана Олександрівна урочисто передала Почесну грамоту голови Сумської обласної державної адміністрації Дмитра ЖИВИЦЬКОГО начальнику служби у справах дітей Світлані ДРЕВАЛЬ з нагоди Дня спільних дій в інтересах дітей.

Стосовно питання соціального захисту пільгових категорій, начальник управління праці та соціального захисту населення  Валентина ГУБСЬКА зазначила наступне. На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради перебувають та користуються пільгами наступні категорії громадян: ветерани війни, постраждалі від аварії на ЧАЕС, ветерани військової служби та органів внутрішніх справ, діти війни, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю.

Соціальний захист пільгових категорій здійснюється за рахунок державного і обласного бюджетів та бюджету Лебединської міської територіальної громади. Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг з початку 2022 року скористались особи, які мають на це право, на загальну суму 10,2 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу на суму 207,9 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 240 ветеранам війни виплачена одноразова допомога до 5 травня на загальну суму 475,6 тис. гривень.

Компенсаційні виплати громадянам, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції, станом на 01.11.2022 склали 756,9 тис. гривень, а саме: компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування – 627,7 тис. гривень; компенсація на оздоровлення громадянам – 49,2 тис. гривень; виплата додаткових відпусток громадянам на суму 80,0 тис. гривень. На безкоштовне медичне обслуговування використано коштів обласного бюджету: на придбання ліків – 35,1 тис. гривень; на зубопротезування – 49,1 тис. гривень.

В управлінні організована робота із соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО проводиться з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. На 2022 рік за програмою «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків» доведено асигнувань у сумі 43,3 тис. гривень. Станом на 01.11.2022 зареєстровано 4 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «С, Д, Е» та 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «В». У зв’язку із введенням військового стану на території України послуги із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО у 2022 році не надавалися.

За рахунок коштів обласного бюджету 9 громадянам виплачено компенсації на поховання учасників бойових дій у сумі 26,2 тис. гривень. Виплачено компенсацію на бензин та технічне обслуговування автомобілів 37 особам з інвалідністю на суму 19,9 тис. гривень.

Відповідно до Обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2022-2026 роки, затвердженої рішенням Сумської обласної ради від 21 грудня 2021, для забезпечення учасників АТО твердим паливом на 2022 рік передбачено кошти в сумі 256,0 тис. гривень. Станом на 01.11.2022 виплачено компенсацію на придбання дров 3 особам на суму 9,6 тис. гривень.

За рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади надано пільги на житлово-комунальні послуги 17 особам з інвалідністю по зору І та II груп на загальну суму 48,1 тис. гривень, 8 осіб з інвалідністю отримали пільговий доступ до мережі Інтернет (з 25% знижкою) на суму 3,7 тис. гривень;. 18 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 10,4 тис. гривень, 11 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 171,1 тис. гривень. З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 638,7 тис. гривень, 18 особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 135,3 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 172 особи, які мають на це право, згідно із законодавством України. Використано коштів із бюджету Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 73,7 тис. гривень. На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом з початку року використано 78,8 тис. гривень.

У звітному періоді на здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському та приміському сполученні автомобільним транспортом використано коштів у сумі 122,2 тис.гривень.

На соціальний захист учасників АТО в бюджеті громади затверджено асигнування на загальну суму 171,5 тис. гривень. Станом на 01.11.2022 виплачено грошову допомогу дітям загиблих учасників АТО; двом сім’ям загиблих учасників АТО виплачено допомогу; виплачено допомогу пораненим учасникам АТО.

Протягом 2022 року спеціалістами управління проводилася робота щодо укладення договорів на санаторно-курортне оздоровлення осіб пільгових категорій.

Поділитися