Вічні дзвони Голодомору

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодоморів.

Голод… Це страшне слово повертає нас на 90 років назад у далекі 1932 – 1933 роки, коли через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення.

Книгозбірні Лебединської громади провели цикл заходів до трагічної дати – 90-річниці Голодомору. Головний лейтмотив їх – донесення правди сучасникам про страшну трагедію геноциду українського народу.

У міській бібліотеці №1 пройшла година-реквієм «Україна в безодні пекла» з юними користувачами. Діти прослухали розповідь бібліотекарки Ольги Храмцової про важкі часи Голодомору на Лебединщині, дізналися про закон про 5 колосків, переглянули книжкову викладку «Голодомор – 90 років скорботи».

«Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця» під такою назвою відбулася година пам’яті та презентація книжкової виставки у центральній міській бібліотеці для учасників спортивного клуб інвалідів Фенікс.

Оформлено книжкову вітрину «Живі у пам’яті народній» також у Пристайлівській СБФ, а у Маловисторопській СБФ з відвідувачами пройшла бесіда «Великий голод – вічний гріх».

Московськобобрицька СБФ до 90-річчя трагедії Голодомору 1932-1933 років презентувала книжкову виставку-спомин «Голод-33 – біль душі і пам’ять серця» та провела годину скорботи «Прости нас, пам’яте, прости», яка є своєрідною панахидою за померлими, реквіємом пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, пам’яті тисяч українських сіл і хуторів, що щезли з лиця землі після найбільшої з трагедій ХХ століття.

Виставку-фактаж «Голодний – 33» представила читачам бібліотекарка Михайлівської СБФ Тетяна Парфило. На заході були зачитані листи та спогади  односельців Меші Івана та Стожко Олександра про страшні події Голодомору.

Міська бібліотека №2 презентувала користувачам відкритий перегляд літератури «Трагічна сторінка історії України».

До Дня пам’яті жертв Великого Голоду бесіду-реквієм «Землі моєї ревний біль і жаль» з юними відвідувачами провела бібліотекарка Підопригорівської СБФ Світлана Співак. Під час заходу відбулося покладення квітів на могили замучених голодом земляків та вшанування їх пам’яті хвилиною мовчання.

У Кам’янській СБФ пройшла акція з покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору під гаслом «Не  допустимо повторення».

До 90-річниці Голодомору проведено виховний захід «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо.» у Боровеньківській СБФ. Мета заходу: виховувати здатність кожної людини на скорботу і вшанування пам’яті мільйонів  загублених голодом життів українців. Захід розпочався зворушливою піснею «Свіча» у виконанні Оксани Білозір, яка присвячена усім загиблим під час 3 голодоморів в Україні. Староста села Валерій Філоненко закликав присутніх на заході замислитись над питанням – «Крихта хліба – багато це чи мало?», та зачитав тематичний авторський вірш. Бібліотекарка Надія Смітія запропонувала жителям села познайомитись з літературою про голод в Україні на книжковій виставці-меморіал «Голодомор – скорбота в серцях поколінь».

У Червленівській СБФ до Дня пам’яті жертв Голодомору відбувся літературний екскурс «Голодомор в історії і літературі». Відвідувачі бібліотеки познайомилися з книжковими виданнями, в яких розповідається про страшні роки голоду в ХХ столітті, що представлені на виставці-портал.

Заходи, приурочені 90-річчю початку Голодомору 1932-1933 р., пройшли і в Рябушківській СБФ. До бібліотеки завітали юні жителі села, яким Яніна Шолудько розповіла про гіркі сторінки нашої історії, а Тетяна Кормілець доповнила розповідь рецептами страв, які готували та вживали нещасні для того, щоб вижити. На закінчення зустрічі хвилиною мовчання та запаленими свічками присутні вшанували світлу пам’ять замордованих голодом людей.

Уроки історії «Україна. Голодомор.1932-33роки» та «Голодомору пам’ятна свіча» пройшли для відвідувачів книгозбірень в міській бібліотеці №3 та Бишкінській СБФ.

У Василівській СБФ для користувачів відбулася година жалоби «Голодомор-скорбота в серцях поколінь», а бібліотекар Ворожбянської СБФ Лариса Хуторна з відвідувачами провела інформіну «Запали свічку пам’яті…» та запропонувала присутнім о 16 годині 26 листопада вшанувати загиблих від голоду, запаливши свічку пам’яті на вікні у своїх домівках.

Поділитися