Правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів

До уваги керівництво підприємств, установ, організацій, розташованих на території Лебединської міської територіальної громади!

Нагадуємо про укладання колективних договорів. Рекомендуємо переглянути і внести зміни та доповнення до діючих колективних договорів у зв’язку зі змінами в чинному трудовому законодавстві, а також, у разі розробки колективного договору вперше або на новий строк, враховувати положення Генеральної і галузевих угод, законів України, зокрема «Про колективні договори і угоди», «Про соціальний діалог в Україні» та інші.

В Україні правове регулювання колективних договорів і угод здійснюється Законом України «Про колективні договори і угоди»та главою II «Колективний договір» Кодексу законів про працю України. Закон визначає правові основи розробки, укладення і виконання колективних, договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин і соціально-економічних інтересів працівників і власників.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи, а також у структурних підрозділах підприємства, установи, організації в межах компетенції цих підрозділів. Цей договір регулює майже всі відносини на підприємстві між власником і трудовим колективом.

Сторонами в колективному договорі є власник або уповноважений ним орган (особа) та первинна профспілкова організація, яка діє відповідно до статуту. У разі відсутності первинної профспілкової організації стороною в колективному договорі виступає представник колективу, вільно обраний на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів.

Зміст колективного договору визначають сторони. У ньому передбачаються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат; встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Цей перелік не є вичерпним. У колективному договорі можна передбачити додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги

Укладенню колективного договору мають передувати колективні переговори. Починаються такі переговори за три місяці до закінчення строку дії колективного договору, або у строки передбачені цим договором, будь-яка із сторін повідомляє письмово інші сторони про початок колективних переговорів. Друга сторона протягом семи днів повинна розпочати переговори

Після ухвалення на загальних зборах трудового колективу проекту колективного договору, він згідно ст. 13 Закону про колдоговори підписується уповноваженими представниками не пізніше 5 днів із моменту його схвалення, якщо інше не встановлено зборами трудового колективу.

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, так і для працівників підприємств.

Контроль за виконанням колективного договору здійснюється безпосередньо сторонами, які його уклали, щорічно у строки, передбачені колективним договором, сторони звітують про його виконання.

Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін юридичної особи або з дня, зазначеного у колективному договорі та продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Відповідно до статті 15 Кодексу законів про працю України колективні договори підлягають повідомній реєстрації в органах місцевого самоврядування. Порядок реєстрації колективних договорів визначено постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» (зі змінами).

Сторони колективних договорів підприємств, установ та організацій  Лебединської міської територіальної громади подають на повідомну реєстрацію примірник документа з додатками та супровідним листом. Методична допомога щодо змісту колективного договору, порядку його укладання та реєстрації надається спеціалістами управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за телефоном (05445) -2-14-92 або за адресою: м.Лебедин, вул..Сумська,12, 4-й поверх, кабінет № 48.

Поділитися