У Лебединській громаді відзначили День туризму

27 вересня з нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні сектором туризму та інформаційної політики відділу культури і туризму при активній підтримці Лебединської міської ради було проведено засідання круглого столу «Розвиток туризму та гастрономічні смаки Лебединської громади».

На заході були присутні заступник міського голови – Олена Кірєєва, в онлайн режимі радник з питань туризму Сумської ОВА – Юрій Гладенко, підприємці – волонтери: Олександр Андреєв, Сергій Буката, начальник відділу культури і туризму – Світлана Циханська, наукові співробітники Лебединського художнього музею.

Зі словами привітання виступили: заступник міського голови Олена Кірєєва, яка зазначила про специфіку відпочинку внутрішніх туристів в Україні та громаді. Гастрономічний туризм є одним з ключових факторів туристичної привабливості Лебединської міської територіальної громади, він може об’єднувати в собі кілька видів туризму – це: пізнавальний, подієвий, діловий.

Юрій Гладенко у своєму виступі зазначив про необхідність створення спільних гастрономічних маршрутів, створення нових проєктів. В Україні офіційно з’явився і дуже добре розвивається гастро-туризм. Це світова, останнім часом дуже популярна тенденція, яка продовжує набирати обертів. Особливу роль у гастро-туризмі грають невеликі локальні виробники з продукцією свого регіону та душевним прийомом гостей.

Присутні говорили про проблеми, можливості та особливості розвитку гастрономічного туризму в період військового часу на території громади.
Метою заходу була не тільки пропаганда гастрономічного туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку як окремих регіонів, так і світової спільноти в цілому, а також позитивний розвиток міжнародних зв’язків.

2022 рік —рік переосмислення туризму. Початок повномасштабного вторгнення змусив українців майже повністю забути про туризм. Замість подорожей поїздки за кордон стали вимушеними. Утім, туристичний сектор української економіки вистояв, а після завершення бойових дій наша Україна має всі шанси стати популярним напрямком для подорожей.

Нещодавно Державне агентство розвитку туризму вийшло з обнадійливим повідомленням — подорожі в країні продовжуються й під час війни. Навіть в умовах наявних обмежень (наприклад, на відвідування лісів чи прикордонних територій) громадяни продовжують відкривати рідну країну. І це цілком зрозуміло, адже постійний стрес втомлює, а організм потребує відновлення. У містах проводять екскурсії, дітей розважають майстер-класами й походами. Звісно, ці доступні види туризму можуть існувати лише там, де не відбуваються активні бойові дії. У кожній області за безпеку відповідає, насамперед, місцева влада, ДСНС, поліція, військові. Саме до них варто звертатися, щоб уточнити, чи безпечним є туризм у вашій області, які локації можна чи заборонено відвідувати.

У ході проведення зустрічі були підведені підсумки проведеного онлайн гастро-фестивалю «Смаки Лебединської громади», що проводився на території Лебединської міської територіальної громади з 5 по 27 вересня 2022 року в онлайн форматі.
Учасники засідання переглянули презентаційні матеріали підготовлені представниками гастрономічної індустрії Лебединської міської територіальної громади та відзначили корифеїв туристичної галузі.

Поділитися