Соціальний захист населення Лебединської міської територіальної громади протягом І півріччя 2022 року

Питання стосовно роботи управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради щодо соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади у І півріччі 2022 року було детально розглянуто сьогодні під час чергового засідання виконавчого комітету.

За детальною інформацією управління праці та соціального захисту населення, основними завданнями управління є забезпечення на території Лебединської міської територіальної громади реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, пенсійного забезпечення, соціальної підтримки вразливих верств населення, зокрема, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, ветеранів війни, у тому числі учасників антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, осіб, на яких поширюється дія законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми, багатодітних, молодих сімей, сімей та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, малозабезпечених, внутрішньо переміщених осіб, інших категорій осіб, які згідно із законодавством України мають право на пільги та отримання житлових субсидій.

Управлінням здійснюється контроль за станом дотримання законодавства щодо укладання, реєстрації та виконання колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях Лебединської міської територіальної громади. У переважній більшості колективно-договірним регулюванням охоплені підприємства, організації, установи, де функціонують профспілкові організації, які мають значний досвід і практику роботи щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих і членів їх сімей. Усі колективні договори, які пройшли повідомну реєстрацію, є легітимними.

Реалізація державної політики стосовно сім’ї, жінок є одним із основних напрямів соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади, що ґрунтується на впровадженні соціальних заходів, затверджених рішенням сімнадцятої сесії восьмого скликання від 26.07.2021 № 399-МР «Про Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки» (далі – Програма), розпорядженням Лебединського міського голови від 18.10.2021 № 158-ОД «Про Координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади», рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 27.10.2021 № 327 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

В управлінні ведеться робота щодо видачі посвідчень батьків та дітей з багатодітної родини. З метою забезпечення організації оздоровчої кампанії у 2022 році, згідно з планом розподілу путівок до Дитячого табору відпочинку, оздоровлення та патріотичного виховання дітей та молоді в Карпатах «Соколята» з Лебединської міської територіальної громади оздоровлено певну кількість дітей.

На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» управлінням ведеться облік та реєстрація повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Комісією із з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення за звітній період здійснено 6 виїздів.

У червні 2022 року проведено засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади, на якому розглядалися питання про підтримку інформаційної кампанії із запобігання торгівлі людьми, про визначення координатора та установи з надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, вчиненого представниками держави-агресора.

Упродовж І півріччя 2022 року управлінням виплачено державні соціальні допомоги сім’ям з дітьми (допомога одиноким матерям, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні, допомога на дітей, над якими встановлено опіку та піклування, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною), малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та щомісячну компенсаційну виплату непрацюючій особі, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку на загальну суму 38 457 тис. гривень. Заборгованість із виплати допомог відсутня.

За І півріччя 2022 року виплачено державну соціальну допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам на загальну суму 1 440,0 тис. гривень. Заборгованість із виплати відсутня.

Станом на 01.07.2022 на обліку в управлінні перебувають сім’ї з числа внутрішньо переміщених осіб. З них деякі сім’ї отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньопереміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. За 6 місяців 2022 року таку допомогу виплачено на суму 20 519 тис. гривень.

За рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади призначено та виплачено компенсації за надання соціальних послуг на суму 1 179 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 256 «Деякі питання використання коштів державного бюджету для виконання заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» за 6 місяців 2022 року виплачено матеріальну допомогу малозабезпеченим непрацюючим особам на суму 15,5 тис. гривень та особам з інвалідністю на суму 2,9 тис. гривень; за рішеннями виконавчого комітету Лебединської міської ради за січень-червень 2022 року виплачено матеріальну допомогу 36 мешканцям Лебединської міської територіальної громади на суму 19,8 тис. гривень.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальний захист населення Лебединської міської територіальної громади забезпечується шляхом надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій. Усього за 6 місяців 2022 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено на суму 36,2 млн. гривень. За січень-червень 2022 року субсидію готівкою на тверде паливо та скраплений газ призначено 324 сім’ям на суму 893,3 тис. гривень. Заборгованість із виплати житлових субсидій готівкою станом на 1 липня 2022 року відсутня. Спеціалісти управління постійно надають консультації мешканцям Лебединської міської територіальної громади щодо умов надання житлових субсидій за спрощеним порядком у грошовій готівковій формі.

На обліку в управлінні перебувають особи, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), яким виплачено компенсації за 6 місяців 2022 року на суму 490,9 тис. гривень.

На безкоштовне медичне обслуговування використано коштів на загальну суму 33,3 тис. гривень, а саме: на придбання ліків – 12,0 тис. гривень; на зубопротезування – 21,3 тис. гривень.

З метою оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, укладено 8 договорів на загальну суму 69,3 тис. гривень.

Ведеться робота щодо укладення договорів на санаторно-курортне оздоровлення осіб з інвалідністю внаслідок війни, загального захворювання, учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції (далі – учасники АТО). З початку року послуги із санаторно-курортного оздоровлення отримав 1 ветеран війни. Робота з оздоровлення пільгових категорій продовжується.

На території Лебединської міської територіальної громади зареєстровані діти з інвалідністю, деякі з яких потребують реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальної програми реабілітації. Всього станом на 01.07.2022 отримано реабілітаційних послуг на загальну суму 31,7 тис. гривень.

Компенсацію на бензин та технічне обслуговування автомобілів за рахунок коштів обласного бюджету виплачено особам з інвалідністю на суму 10,1 тис. гривень.

Виплачено компенсації на поховання учасників бойових дій на загальну суму 23,3 тис. гривень за рахунок коштів обласного бюджету.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 232 ветеранам війни виплачена одноразова допомога до 5 травня на загальну суму 463,2 тис. гривень.

За І півріччя 2022 року пільгами на оплату житлово-комунальних послуг скористалось на загальну суму 7,1 млн. гривень; нараховано пільг готівкою на придбання твердого і скрапленого газу на суму 72,5 тис. гривень.

На виконання заходів, передбачених Програмою, за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади надано пільг на житлово-комунальні послуги  особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 29,6 тис. гривень, забезпечено пільговий доступ до мережі Інтернет (із 25% знижкою) на суму 1,9 тис. гривень, виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 8,0 тис. гривень, особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 91,0 тис. гривень, виплачено допомогу на придбання адаптованого дитячого харчування на суму 2,3 тис. гривень.

З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз, виплачено грошову допомогу на суму 312,2 тис. гривень, особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 67,6 тис. гривень.

На пільги на послуги зв’язку використано коштів із бюджету Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 38,6 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом використано коштів – 84,1 тис. гривень.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд залізничним транспортом у І півріччі 2022 року не здійснювалися.

Для виплати компенсації готівкою на придбання твердого палива сім’ям учасників АТО та сім’ям загиблих учасників бойових дій на територіях інших держав відповідно до рішення дев’ятої сесії Сумської обласної ради від 22 грудня 2021 року «Про Обласну комплексну програми соціального захисту населення на 2022-2026 роки» з обласного бюджету на 2022 рік передбачено кошти в сумі 256,0 тис. гривень. Станом на 01.07.2022 компенсацію виплачено на суму 6,4 тис. гривень.

В управлінні організована робота із соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО проводиться із урахуванням їх побажань та здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. На 2022 рік за програмою 1501040 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків» доведено асигнувань у сумі 43,3 тис. гривень. Станом на 01.07.2022 зареєстровані заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «С, Д, Е» та 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «В». У зв’язку із введенням військового стану на території України послуги із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО у 2022 році не надавалися.

На послуги з психологічної реабілітації учасників АТО асигнування відсутні.

За рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади станом на 01.07.2022 виплачено грошову допомогу дітям загиблих учасників АТО на суму 11,0 тис. гривень; вдовам померлих учасників антитерористичної операції виплачено допомогу в сумі 10,0 тис. гривень, виплачено допомогу пораненим учасникам АТО на загальну суму 6,0 тис. гривень.

Відповідно до затверджених графіків, спеціалістом управління проводиться відповідна робота з нагляду за додержанням вимог пенсійного законодавства під час призначення та перерахунку пенсій у відділі з питань перерахунку пенсій № 2 Головного управління пенсійного фонду України в Сумській області. У ІІ кварталі 2022 року перевірки стосовно здійснення нагляду за додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій не здійснювалися у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

За 6 місяців 2022 року до управління надійшло 236 звернень громадян щодо отримання матеріальної допомоги – 67; призначення субсидії – 29; призначення державної соціальної допомоги – 27; отримання пільг –20; з інших питань –93. Робота зі зверненнями громадян знаходиться на постійному контролі.

Лебединський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надає соціальні послуги на безоплатній, платній основах та з установлення диференційованої плати особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання вдома. До структури Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) входить 2 (два) відділення: відділення соціальної допомоги вдома; відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Поділитися