Що робити, щоб не отруїтися грибами і як себе поводити, якщо це сталося

Літо та осінь – чудові пори року, які мають багато спокус. Одна з них — це збір грибів. Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, у будь якому вигляді вони урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.

У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дитини. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і 5 дітей.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

  Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо наступне.

  1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
  2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
  4. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  5. Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  6. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.
  7. Під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
  8. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  9. Не вживайте сирих грибів.
  10. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  11. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  12. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), то негайно викликайте «швидку допомогу»! Ніякого самолікування!

Лебединський відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області