Літо та осінь – чудові пори року, які мають багато спокус. Одна з них — це збір грибів. Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, у будь якому вигляді вони урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.
У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дитини. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і 5 дітей.
Основні причини отруєнь грибами:
- відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
- хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
- недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо наступне.
- Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
- Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
- Остерігайтеся пластинчатих грибів.
- Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційнозабруднених територіях.
- Під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Не вживайте сирих грибів.
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
- Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), то негайно викликайте «швидку допомогу»! Ніякого самолікування!
Лебединський відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області