Звернення до платників податків

Для забезпечення належних умов проживання громадян Лебединської міської територіальної громади, надання їм кваліфікованих адміністративних, освітніх, соціальних, медичних, культурних та багатьох інших видів послуг, органи місцевого самоврядування повинні мати у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси у бюджеті громади.

В цей нелегкий час спільними зусиллями платників податків було забезпечено виконання доходної частини бюджету громади за І півріччя поточного року на 80 %, що дало змогу профінансувати захищені статті видатків установ, що фінансуються з бюджету громади.

Велика подяка тим платникам, які відповідально ставляться до своєчасності розрахунків з бюджетом.

Основним джерелом наповнення бюджету є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, податок на нерухоме майно, земельний податок та орендна плата за землю.

Законом України №2120-ІХ від 15.03.2022 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» передбачено добровільну, а не обов’язкову сплату єдиного податку платниками І та ІІ груп з 01.04.2022 до припинення воєнного стану, скасування  оподаткування земельним податком та орендною платою за землю з березня 2022 року до кінця року наступного, за яким скасовано воєнний стан на територіях, де ведуться бойові дії, на тимчасово окупованих територіях, перелік, яких визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Законом України № 2142-ІХ від 24.03.2022 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» передбачено не нарахування та не сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкт житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб за 2021 та 2022 роки, на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості починаючи з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, якщо такі об’єкти розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. Перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. На сьогоднішній день такий перелік Кабінетом Міністрів не визначений, тому підстави для не нарахування та несплати цих податків відсутні.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX (далі – Закон 2118) у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів слати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану. Звичайні граничні терміни подання декларації про майновий стан і доходи в 2022 році (за звітний (податковий) 2021 рік до 02.05.2022 включно – громадяни (в т. ч. ті, які самостійно обробляють власні земельні ділянки – «одноосібники»), які відповідно до розділу IV ПКУ зобов’язані подати декларацію та сплатити податок. А саме: дохід від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі оподатковуються ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Виконавчий комітет Лебединської міської ради звертається з проханням до всіх громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки – «одноосібники», скласти  податкову декларацію  про майновий стан і доходи та сплатити  податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування. 

На жаль, не всі платники сумлінно відносяться до виконання свого громадянського обов’язку зі своєчасної сплати податків. На сьогоднішній день на території Лебединської міської територіальної громади, наразі ситуація така, що дозволяє вести бізнес, а відтак і вчасно сплачувати податки.

Враховуючи те, що сьогодні Україна знаходиться у стані війни, а наша територіальна громада у відносному спокою,  кожен  свідомий житель повинен нести відповідальність щодо забезпечення її життєдіяльності та підтримки, на сам перед через сплату податків. Від вчасно сплачених податків залежить наповнення нашого з Вами бюджету.

Війна скінчиться обов’язково, перемога буде за нами!

Дякуємо за розуміння!

Поділитися